Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Eurosong

P.R. [ N1, Al Džazira Balkan ]

13. 03. 2024. 16:00 >> 16:09
3
Čitaj mi:

NOVI STIHOVI

Izrael objavio promijenjenu pjesmu za Evroviziju

Izrael je objavio novu verziju pjesme za Evroviziju pod nazivom "Uragan", pošto je prvu verziju "Oktobarska kiša" morao da promijeni na zahtjev Evropske radiodifuzne unija (EBU), jer je kršila evrovizijska pravila, opisujući napad Hamasa na Izrael u oktobru prošle godine.

Izrael, koji će se takmičiti u drugom polufinalu 9. maja u Malmeu u Švedskoj, prvobitno je odbio da preradi pjesmu. Ipak, 20-godišnja takmičarka Eden Golan je u nedjelju izvela pjesmu "Uragan" uživo na izraelskoj TV.

Propalestinski aktivisti, međutim, traže da se Izrael potpuno izbaci iz takmičenja.

Izvorna pjesma imala je stihove "Pisci istorije/Stani uz mene," "Još sam mokar od ove oktobarske kiše/oktobarske kiše, "Nema više vazduha za disanje" i "Svi su oni bili dobra djeca, svaki od njih".

Organizatori Evrovizije ocijenili da su ovi stihovi previše politički i nimalo suptilo ne upućuju na napad Hamasa, tokom kojeg je ubijeno 1.139 Izraelaca.

Izraelska javna televiziji Kan je prvo odbila da promijeni pjesmu, ali pošto je predsjednik Isak Hercog intervenisao, televizija je pristala na promjenu.

"Predsjednik je posebno naglasio da u ovom trenutku, kada oni koji nas mrze nastoje da gurnu u stranu i bojkotuju državu Izrael sa svake scene, Izrael mora da zvuči ponosno i podignute glave i podignu svoju zastavu na svakom svjetskom forumu, posebno ove godine", saopštio je izraelski javni servis, a prenosi Al Džazira Balkan.

Televizija dodaje da je nova pjesma romantična balada sa stihovima poput "Plešem na oluji/nemam šta da krijem/Odbaci to i ostavi svijet iza sebe/Dušo, obećaj mi da ćeš me opet držati/Još uvijek sam izuzet iz ovoga uragana."

Nova pjesma ima istu melodiju kao i diskvalifikovana "Oktobarska kiša".

Eden Golan koja će predstavljati Izrael na Evroviziji rekla da poslije svega još više želi da predstavlja svoju zemlju.

"Ima sasvim drugačiji značaj. I možemo prenijeti sve što osjećamo i sve kroz šta zemlja prolazi, u ta tri minuta – kroz pjesmu se možemo obratiti svijetu", kazala je pjevačica o novim stihovima.

Nova pjesma je u izraelskim medijima opisana kao "dosadna" i "otrcana". Zamjera se i to što osim nekoliko riječi na hebrejskom, pjevačica skoro cijelu pjesmu izvodi na engleskom jeziku.

Otkud Izrael na Evroviziji?

Izraelu je dopušten ulazak na Evroviziju prije više od 50 godina jer je nacionalni emiter te zemlje u to vrijeme još uvijek bio član EBU-a.

Prema pravilima, bilo koja zemlja na svijetu može učestvovati u takmičenju sve dok ima televizijsku kuću koja djeluje u Evropi kao dio EBU-a.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније