Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Sponzorisani tekstovi

07. 12. 2021. 13:17   >>  13:21

IMALI NAJBOLJA RJEŠENJA

Nagrađeni pobjednici online hakatona

Farmaceutska kompanija Hoffmann - La Roche i Nevladino udruženje “Digitalizuj.Me”, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore, su prethodnog vikenda organizovali onlajn hakaton koji je imao za cilj da dodatno skrene pažnju šire zajednice na izazove sa kojima se susrijeću pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke, ali i uopšte na kvalitet zdravstvene zaštite žena.

Za Hakaton se prijavio 31 tim, a 12 najboljih je dobilo priliku da učestvuje na samom događaju. Timovi su vrijedno radili na razvoju svojih rješenja neprekidno više od 40 sati, od petka, 19. novembra, do nedjelje, 21. novembra, a u tom procesu su im podršku pružali mentori iz oblasti zdravstva, programiranja, dizajna, kao i pacijentkinja koja se već skoro pet godina bori sa ovom bolešću.

Nagradni fond Hakatona je iznosio 10.000 eura, a tri tima čija su rješenja nagrađena su:

1. Tim ”Dosta dobri momci” koji čine Aleksandar Radanović, Danilo Zagarčanin, Gjovani Mirdita, Miloš Lakićević i Veljko Sekulić, koji je osvojio prvu nagradu u vrijednosti od 5.000 eura.
2. Tim “Interact” koji čine Benjamin Dobardžić, Blerdijan Kolić, Tamara Pavlović i Vladimir Borović, koji je osvojio drugu nagradu u vrijednosti od 3.000 eura.
3. Tim “BAM” koji čine Dušan Vuletić, Kristina Orlandić, Nemanja Krsmanović, Teodora Benić i Zoran Mastilović, koji je osvojio treću nagradu u vrijednosti od 2.000 eura.

Žiri koji je odlučivao o pobjednicima je bio u sastavu: Marija Vukotić (direktorica Roche Crna Gora), Aleksandar Sekulić (generalni direktor direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja), dr Ljiljana Radulović (direktorica Kliničkog centra Crne Gore), profesor dr Vladimir Todorović (medikalni onkolog zaposlen na Institutu za onkologiju i profesor na predmetu "Onkologija" na Medicinskom fakultetu, Univerziteta Crne Gore), Blažo Crvenica (suosnivač startapa Uhura Solutions), Marko Lekić (tehnički direktor interaktivnog dizajn studija fleka) i Vladimir Vulić (suosnivač Digitalizuj.Me).

Karcinom dojke je na petom mjestu uzroka smrtnosti od malignih bolesti u svijetu, sa 685.000 umrlih godišnje. Kod žena sa malignim oboljenjima, jedna od četiri žene ima karcinom dojke. U Crnoj Gori je u 2020. godini registrovano oko 400 pacijenata novooboljelih od karcinoma dojke. Svih 12 ekipa na Hakatonu imalo je isti cilj - da kreira digitalno rješenje u vidu aplikacije koju će koristiti pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke kako bi se omogućila adekvatna, pravovremena i kontinuirana komunikacija u periodu između terapijskih ciklusa i praćenje nakon završetka određenih terapijskih procedura sa ljekarom, odnosno zdravstvenim timom. Ovakav digitalni pomoćnik bi od naročite koristi bio pacijentkinjama koje žive van Podgorice.

“Rezultati rada timova nakon više od 40 sati rada su bili impresivni i predstavljaju odličan primjer šta sve možemo postići udruživanjem ljudi sa različitim vještinama uz intenzivan rad. Želimo da se zahvalimo svim učesnicima na velikom angažmanu i na sjajnim idejama u cilju pronalaženja adekvatnog rješenja izazova koji je postavljen kao zadatak, sa ciljem da se pacijentkinjama sa karcinomom dojke omogući adekvatna i pravovremena komunikacija sa zdravstvenim timom. Čestitamo još jednom timovima koji su se istakli sa najboljim rješenjima.”, izjavila je Marija Vukotić, direktorica Roche Crna Gora i dodala: “Digitalno zdravlje je poslednjih godina u velikoj ekspanziji, a naročito je tome doprinijela situacija sa aktuelnom pandemijom, mi u Rocheu nastojimo da razvijamo i ulažemo u digitalna inovativna rješenja od kojih će svi pacijenti imati benefite. Vjerujemo da smo na ovaj način podigli svijest o mogućnostima digitalnog zdravlja u unaprijeđenju zdravstvene zaštite u Crnoj Gori i da je ovo prva od mnogih budućih inicijativa iz oblasti digitalnog zdravlja.”

“Zahvaljujemo se organizatorima na pokretanju odlične inicijative i smatramo da su sve ekipe zajedno dale dovoljno materijala koji bi u nekoj mjeri donio olakšanje pacijentkinjama tokom procesa terapije, a i medicinskom osoblju omogućio jednostavniju i efikasniju administraciju, kao i komunikaciju sa pacijentkinjama. Nadamo se da će i u budućnosti biti sličnih inicijativa na temu digitalizacije zdravstenog sistema od kojih će i pacijenti, kao i cjelokupan sistem imati opipljive koristi.”, istakli su iz pobjednčikog tima “Dosta dobri momci”.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније