Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Klix [ I. P. ]

23. 09. 2021. 11:02   >>  11:04

ISTRAŽIVANJE

Čak 66% ljudi bili su prijatelji prije veze

Ako ste sami, naučinici predlažu da pregledate već postojeće kontakte u svom mobilnom telefonu, jer je moguće da ćete među njima pronaći svog budućeg ljubavnog partnera.

Naime, u meta-analizi sedam studija objavljenih u časopisu Social, Psychological and Personality Science istraživači su ispitali rezultate 1.900 učesnike i otkrili da je 66 posto njih sa svojim partnerima prije nego su se zaljubili bilo u prijateljskoj vezi.

Prema riječima stručnjaka za odnose i terapeutkinje Rachel Wright, ovi nalazi pokazuju da se većina romantičnih veza razvija i temelji na prijateljstvu, a razlog pronalazi u istraživanju osnivača Gottman instituta, bračnog para Johna i Julie Gottman.

"Ako pogledate njihovu teoriju o tome što čini dugoročne, sretne, zdrave i uspješne odnosima, vidjećete da se tek pri kraju spominje ljubav", rekla je Wright, dodajući da nas iste karakteristike koje nas čine dobrim prijateljima čine i dobrim partnerima.

Nastavlja da ima smisla da su vrijednosti koje su bitne u prijateljstvu bitne i u dugotrajnoj i srećnoj vezi, jer je razumijevanje partnera kao čovjeka možda i najvažnija komponenta svake uspješne veze.

"Zapitajte se u čemu je, osim u seksu, razlika između vaših prijateljstava i vaših romantičnih veza i potrudite se da ono što imate sa svojim prijateljima bude prisutno i s vašim partnerima", rekla je i dodala kako pritom ne bismo trebali brinuti hoće li se i prijateljstvo uništiti ako ljubavna veza ne uspije.

Nema razloga zašto dvije odrasle osobe ne mogu promijeniti kontekst svoje veze i vratiti se na staro ako romantična veza ne funkcioniše, isto tako ne zaboravite njegovati prijateljski odnos s novim potencijalnim partnerima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније