Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ I. P. ]

22. 11. 2021. 09:45   >>  09:46

KORISNO

Redovno vježbanje prevenira razne bolesti

Novo istraživanje otkriva da vježbanje u našem tijelu može povećati proizvodnju supstanci sličnih kanabisu, koje smanjuju upalu i potencijalno mogu pomoći u prevenciji stanja poput artritisa, srčanih bolesti, pa čak i raka.

Studija, objavljena u časopisu Gut Microbes, otkrila je da ljudi s artritisom nakon vježbanja ne samo da primijete smanjenu bol, već imaju i niže nivoe inflamatornih markera zvanih citokini, ali i povećanje supstance nalik kanabisu endokanabinoid.

Zaključeno je da je samo 15 minuta vježbanja dnevno dovoljno za značajno ublažavanje bolova.

Za studiju, istraživački tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Notingemu u Velikoj Britaniji regrutovao je 78 osoba s artritisom koljena. Trideset i osam učesnika izvodilo je 15-minutne vježbe za jačanje mišića svaki dan tokom šest sedmica, dok ostalih 40 nije radilo ništa.

Istraživači su otkrili da oni koji vježbaju ne samo da su smanjili bol, već su imali i više vrsta mikroba u crijevima koji proizvode protivupalne tvari. Učesnici su takođe imali niži nivo citokina (indikator upale) i viši nivo endokanabinoida.

Prema istraživačima, najmanje jedna trećina protivupalnog učinka crijevnog mikrobioma je posljedica povećanog broja endokanabinoida, prirodnih neurotransmitera koji se proizvode u tijelu.

Dodali su da su ove supstance "vezane" za različite funkcije i utiču na stvari poput raspoloženja, energije, pamćenja, apetita i nivoa bola.

Amrita Vijay, istraživačica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Notingemu i prva autorka rada, priznala je da je bila iznenađena nalazima.

"Rezultati su iznenađujući jer smo možda pronašli ključnu vezu između toga kako stvari koje proizvode crijevni mikrobi reaguju u interakciji sa supstancama koje proizvode naša vlastita tijela, a koje nam govore kako fizička vježba smanjuje upalu", rekla je Vijay za Healthline.

Rezultati ove studije naglašavaju da promjene u načinu života, poput vježbanja, mogu uticati na proizvodnju endokanabinoida i unapređenje zdravlja.

Stručnjaci kažu da je, iako vježbanje može koristiti tijelu na mnogo načina, važno razgovarati sa svojim ljekarom prije nego što započnete režim vježbanja, posebno nakon nedavne povrede ili ako imate kardiovaskularnu bolest.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније