Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ n1 ]

29. 03. 2024. 12:55 >> 12:55
Čitaj mi:

KORISNI SAVJETI

Da ne "izgorite" na poslu

Veliki problem današnjice za zaposlene ljude jeste stres na poslu koji nas često sprečava da budemo produktivniji i uspješniji u svojoj karijeri.



Stres na poslu se javlja zbog mnogih razloga i može biti nezadovoljstvo poslovnim uslovima kao što su nepovoljni međuljudski odnosi, niska primanja, prevelika količina posla, neprofesionalnost i neslaganje s nadređenima.

Jedan veliki problem današnjeg društva jeste činjenica da su mnogi poslovi nestabilni i da vam često ne mogu garantovati sigurnost. Sam ulazak u poslovni svijet predstavlja jedan veliki izazov, a balansiranje privatnih i poslovnih izazova  postaje sve teže u društvu što je ogromni pritisak na pojedinca.

Vrste stresa na poslu
Postoje dobre i loše vrste stresa u radnom okruženju, samo moramo da nađemo način da trenutni stres bude naša dobit. Često se navodi primjer sportiste kao dobar uticaj stresa na poslu, tako što stres prije nastupa koji ima kroz povišen hormon adrenalina koristi da poboljša svoje performanse, tako što stres u nama izaziva određene biološke promjene i naše tijelo priprema na akciju i tjera nas da radimo brže i produktivnije. Ali u koliko tu hemijsku reakciju ne usmjerimo na određeno angažovanje na poslu može blokirati i spriječiti naš napredak. Potrebno je da razvijemo strategiju i da naučimo da se suočavamo sa stresom, jer svako od nas se na drugi način bori sa njim.

Zbod individualnih razlika, simptomi stresa na radnom mjestu su različiti pa mogu biti fiziološki, psihološki i bihevioralni. Tako možete imati problema s glavoboljom, visokim krvnim pritiskom ili bolestima srca, depresijom ili produktivnošću ili fluktuacijom (bihevioralni simptomi stresa).

Kako smanjiti stres na poslu?
Upravljanje stresom na poslu nije važno samo za pojedinca, nego i za cijelu organizaciju. Stres se ne smije ignorisati već rješavati pravovremeno, kako ne bi bilo uzročo-posljedične veze. U koliko samostalno ne možemo riješiti stres, onda je potrebno tražiti pomoć iz drugih djelova organizacije.

Da bi se osoba mogla uspješno nositi sa stresom, mora prvo znati dobro upravljati vremenom, odnosno:

-izraditi popis dnevnih zadataka koje treba obaviti,
-odrediti prioritete prema njihovoj važnosti i hitnosti,
-rasporediti vrijeme u skladu s prioritetima.
Ključna stvar u borbi protiv stresa jeste da upoznamo sami sebe i sebi postavimo prioritete, pridržavammo se ličnih planova, ali u koliko ne možemo da se izborimo sami sa stresom potrebno je potražiti stručnu pomoć. Takođe, podrška i motivacija zaposlenih, i kolega je suština suzbijanja stresa na poslu i jedno od rešenja u koliko do njega dođe.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније