Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

С. Чабрило

04. 10. 2022. 12:57   >>  12:57

VEĆ POSTIGAO 14 GOLOVA

Haland "privatizovao" Premijer ligu

Osam kola odigrano je u engleskoj Premijer ligi, Arsenal vodi na tabeli, što samo po sebi zvuči nevjerovatno, Liverpul je na nivou predklopovske ere, Čelsi je već smjenio Tuhela, Ten Hag se muči na klupi Junajteda, Konte gura po njegovom u Totenhemu.. Milion je tema o kojima bi se moglo pisati u ranoj fazi ove sezone, ali jedan igrač pokupio je cjelokupnu pažnju i to opravdano. Erling Haland već je 14 puta pogađao u Premier ligi, a tek je prošlo osam rundi ili u procentima, odigrano je tek nešto više od 20% mečeva.

Ako ovako nastavi, a za njega i Siti to ne bi bilo ništa čudno, mogao bi do kraja prvenstva da prebaci i 50 golova..

Na tri meča zaredom na domaćem terenu postigao je het-trik, prvo Kristal Palasu, Pa Notingemu, i sada za vikend Junajtedu. U Ligi šampiona na dva meča ima tri gola. U kontinuitetu ima veći broj golova od broja odigranih utakmica. Ali to ga prati i od ranije, u Dortmunu, i Norveškoj reprezentaciji. Na posljednjih 100 mečeva pogađao je 103 puta.

Kako sada samo smiješno djeluje cifra koju je Siti izdvojio da ga angažuje. Norvežanin je tek sedmi najskuplji igrač po cijeni ovog ljeta u Engleskoj. Više od njega Čelsi je platio Kukurelju Brajtonu i Fofanu Lesteru. Njukasl je skoro 10 miliona funti više platio Aleksandra Isaka, tu je i dvojac Junajteda Kazemiro - Antoni, kao i Liverpulov Nunjez.

Ali, način na koji se Haland uklopio u Gvardiolin sistem odmah je nevjerovatan. Golovi su stigli bez čekanja, ako izuzmemo Komjuniti šild meč sa Liverpulom i od tada samo jednom nije tresao mrežu - meč sa Bornmutom. Ako bi mu brojali kontakte sa loptom tokom meča, oni bi se uglavnom sveli na završni udarac. A i zašto bi značajnije učestvovao u gradnji igre kad iza sebe ima majstore poput De Brujnea, Fodena, Bernarda Silve ili Mareza, Griliša, Gundogana, a tu je i Hulian Alvarez da ga odmjeni ponekad.

Siti je prethodne sezone igrao bez napadača, otišao je Aguero, ostao je Žezuz koji nije devetka, bio je tu i Sterling, kao i Feran Tores, ali su svi oni prošlost. Selekcija koju je Gvardiola pravio prethodnih godina kao da je čekala Halanda da se pojavi. U ekipi nema izraženih brzanaca kao ranije, Sterling je u Čelsiju, Sane još od ranije u Bajernu, Žezuz u Arsenalu, Feran Tores u Barsi. U veznom redu u formaciji koja se ne može precizno definisati igraju isključivo znalci sa loptom, pa u tim zamislima koje očigledno Halandu izuzetno leže, Grliš i Bernardo Silva po običaju "kampuju" uz aut linije odakle traže prostor. Isto je i kad je Marez na terenu. Foden i De Brujne najčešće djeluju kroz sredinu, dok balans održava Rodri, ili kao u gradskom derbiju Gundogan, a ne treba zaboraviti i da je tu Kalvin Filips koji tek treba da upiše minute. U fazi napada Voker nije desni bek već ulazi u sredinu, kao i Kanselo koji je po potrebi i krilo i veznjak i bek..

Precrtan sistem može se recimo vidjeti i u igri Arsenala, sa Martinelijem i Sakom na linijama, a sa Zinčenkom/Tirnijem i Vajtom u sredini u fazi napada. Svakako, Arteta je Pepov đak, ali Gabi Žezuz nije Haland, što je bitna razlika..

Ne treba nikoga da čudi ovakav učinak bivšeg napadača Dortmunda jer u svakom trenutku može dobiti ubitačan pas sa bilo koje pozicije, a njegov kvalitet onda još više dolazi do izražaja. Pojedini navijači "građana" već ga dižu u zvijezde, legenda Aguero sada već djeluje kao davna prošlost, a Novežaninu se predviđa da bi ako ostane duže u Engleskoj, mogao nadmaštiti učinak Alana Širera od 260 premijerligaških golova.

Od aktivnih igrača prije njega do tog rekorda bi mogao Hari Kejn, koji je na 190 pogodaka nakon 290 mečeva. A upravo je Kejn bio jedan od onih koji su se godinama povezivali sa Sitijem, međutim, sada je tu Haland, čovjek u kojeg se mnogi nadaju da će im donijeti toliko čekani trofej Lige šampiona. Možda je upravo on dio slagalice koji je Gvardioli nedostajao prethodnih godina..

Koliko je Haland "začarao" Premier ligu i sve ljubitelje ostrvskog loptanja, vidi se i u virtuelnom svijetu. Fantasy football više nije prćija Moa Salaha, vladavina Egipćanina je završena - novi kralj među kapitenima je sitijeva devetka..

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније