Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

17. 10. 2022. 17:01 >> 16:43
Čitaj mi:

NAJAVA NBA

Kriza finalista, Tornjevi iz Minesote, trka za Vembanjamom

Prije početka prošle NBA sezone, fanovi najbolje košarke na svijetu su mogli da predpostave da je pred njima zabavan period u kojem nije bilo izratih favorita i zaista je finale Golden Stejt-Boston, kao i put do njega donio sve ono zbog čega volimo NBA ligu.

Gotovo sličan scenario nas čeka i ove sezone, sa ipak većom nagradom za tankovanje uokvirenoj u 220 cm momka iz francuske varošice Le Šene, poznatom pod imenom Viktor Vembanjama.

KRIZA FINALISTA

Obično su finalisti iz prethodne sezone među favoritima i u narednoj, s tim što i Golden Stejt i Boston potresaju skandali koji i nemaju baš veze sa košarkom.

Seltiksi su ponovo imali sjajnu međusezonu sa nekim kapitalnim pojačanjim svog rostera, što implicira da je Bred Stivens sjajan kao generalni menadžer u svojoj drugoj godini madnata.

Prvo pojačanje stiglo je u vidu Malkoma Brogdona, pleja iz Indijane, i bivšeg najboljeg rukija godine (generacija 2017.). Košarkaš koji je uvjek na granici All star igrača, kada je zdrav, koji je odličan u odbrani, a koji je imao 50 – 40 – 90 sezone (50 odsto za 2 poena, 40 za 3 i 90 sa linije penala).

Osim njega klub je pojačao i Danilo Galinari, koji je trebao da donese poene sa klupe, spejsing u napadu i iskustvo.

U tom trenutku sve su vokalniji bili oni analitičari koji bi Boston stavljali na prvo mjesto favorita. Međutim onda je došla utakmica kvalifikacija Italija-Gruzija kada je Danilo u jendoj kontri za Azure jednostavvno se uzhvatio za koljeno uz bolnu grimasu. Stradali su prednji ukršteni ligamenti, što znači da je i sezona gotovo sigurno za njega gotova.

I dok su u Bostonu gledali da saniraju situaciju sa Galinarijem, iskočila je prvo informacija da trener Ime Udoka, je navodno imao neku aferu članicom trenerskog tima.

Trener koji je Boston „zategao“, i koji je napravio od Kelta ekipu koja igra najbolju odbranu u ligi i to sve u svojoj prvoj godini kao trener se potom našao na pravoj vjetrometini optužbi za kršenje moralnog kodeksa ekipe Seltiksa.

Navodno Udoka je poput kakvog frontmena rok benda iz 70/80-ih godina imao aferu sa većim brojem žena, među kojima je navodno i supruga potpredsjednika Bostona, pa je tako dobio suspenziju od godinu dana zabrane treniranje Bostona.

Za trenera je postavljen mladi Džoi Macula, momak koji je od 2019. godine u trenerskom timu Bostona i koji je bio asistent Udoki.

Svu ovu sapunicu pratila je i operacija startnog centra Roberta Vilijamsa koji će propustiti sve utakmice u 2022. godini, pa je Stivens ponovo reagovao i doveo nekadašnjeg All stara i jednog od najboljih dunkera svih vremena, a danas veterana Blejka Grifina.

Jedna od utjeha za sve navijače Bostona je da je Macula vodio ekipu kroz cijeli pripremni period, a po riječima Ala Horforda „malo se toga stvarno promjenilo na treninzima i pristupu“.

Horford je kazao da su spremni ponovo da se vrate u finale, kao i da u timu vlada ista hemija kao prije.

I dok su na Istoku se borili sa libidom trenera, na Zapadu u reodovima šampiona „sa one strane“ Zlatnog mosta sve je izgledalo idilično.

Fanovi Voriorsa su pored gotovo netaknutog šampionskog rostera se radovali povratku Džejmsa Vajsmena, centra koji je 2020. izabran kao drugi pik, a sa kojim je pomno radio Dejan Milojević pa se očekuje iskorak talentovanog 21-godišnjaka.

Još jedan igrač od kojeg se očekuje da iskorači koran naprijed na velikoj sceni je i Džonatan Kuminga,  prošlogodišnji ruki.

I dok je sve izgledalo „ružičasto“ za Ratnike, prvo je izašla vijest da je došlo do neke svađe na treningu, i da je u istu uključen Drejmod Grin, a onda je TMZ (a ko drugi) izbacio i video.

Džordan Pul, momak koji je eksplodirao prošle sezone u odsustvu Kleja Tomsona i koji se pokazao kao odličan fit za filozofiju Stiva Kera, je pretrpio takav nokdaun od Drejmonda Grina, kakav je malo viđen u svijetu profesionalnog boksa.

Snimak pokazuje da dolazi do neke razmjene riječi između dva košarkaša, a onda je Grin prišao unio se u facu mlađem kolegi, ovaj ga je odgurnuo, da bi Grin onda desnim krošeom pogodio Pula u lice, prije nego što su stigli da ih saigrači razdvoje.

Grin se potom javno izvinio, „srceparajuće“ podsjetio da je upravo on gurao Pula ka prvom timu, i da je tražio prije dvije godine da stave Pulov ormarić pored njegovor, dok su u Golden stejtu krenuli u istragu krtice koja je dostavila snimak TMZ-u, i navodno se dobro naplatila budući da se pominje cifra od 2 miliona dolara.

Grin se udaljio neko vrijeme, dok je čekao kaznu, a Stiv Ker je probao sve da ispegla, podsjećajući da je tokom karijere vidio preko 30 dobrih tuča između saigrača.

Ukoliko ste gledali „Last Dance“ Netflixovu serija o posljednjoj sezoni Majkl Džordana u jednoj epizodi se pričalo o tome kako je MJ upravo Kera nokautirao na jednom treningu, i kasnije su opet bili prijatelji.

Zato je Ker kazao da će disciplinska biti samo u novcu, dok će Grin da se vrati treninzima bez ikakve suspenzije.

U međuvremnu Pul je dobio 140 miliona dolara za četiri godine, a potpisom Viginsa na 109 miliona za isti period, porez koji bi Voriorsi trebali da plate 2023/2024. za prekoračenje seleri kepa iznosi 483 miliona dolara.

Da li ova dva poteza znače da će Grin ipak da promjeni sredinu ostaje da se vidi.

Onaj dio lige koje pretenduje na prsten rado bi ga vidio u svom rosteru.

TORNJEVI BLIZANCI U MINESOTI

Iako postoji dosta ekipa koje su prema predikcijama sigurno jače od Minesote Timbervulvsa (Milvoki, Filadelfija, Bruklin, Finiks...), ekipa iz Mineapolisa zaslužuje poseban dio zbog odluke da upari Karl Entoni Taunsa i Rudija Gobera.

Sve počinje dolaskom Tima Konelija, čovjeka koji je godinama „pekao zanat“ pod patronatom Arturasa Karnišovasa u Denveru kao asistent predsjednika košarkaških operacije, prije nego što i sam nije postao GM.

U „Twin city-u“ su odriješili kesu i ponudili mu 40 miliona za petogodišnji ugovor.

Kako je Juta pod Denijem Ejndžom krenula u totalni rebuilding ekipe, Koneli je odlučio da preizme francuskog centra Rudija Gobera i upari ga za KAT-om. Da su ovo 90-e godine, ovakav potez bio bio potpuno logičan, ali s obzirom da si danas idu na small ball varijantu, petorka sa dva gorosasna centra ipak predstavlja svojevrsnu egzotiku.

Ovakva situacija će ili da se pokaže kao genijalnom u današnjoj eri košarke, ili će da doživi potpuni fijasko, gotovo da nema sredine.

Na papiru barem Gober i KAT se sjajno upotpunjuju. Entoni Tauns nikada nije bio elitni defanzivac, što je njegovoj igri falilo da ga zaokruži kao jednog od najboljih u ligi. Sa druge strane Gober je u napadu poprilično siromašan, ali dolazi sa višestrukim oreolom najboljeg defanzivca lige.

Svakako malo ko će imati da traži šta u reketu Target centra, pa će Twin city, kako zovu područje Mineapolisa i Sent Klauda dobiti prave Tornjeve blizance.

Naranvo ne treba zaboraviti ni eksplozivnog Entonija Edvardsa, D'Anđela Rasela a za dubinu je dodat i sasvim solidni Kajl Anderson iz Memfisa.

Prošle godine Minesota je konačno dočekala čari doigravanja, drugi put od odlaska Kevina Garneta 2007. godine, i sada su očigledno odlučili da krenu na „all in“.

NEW KIDS ON THE BLOCK

Od novih lica u NBA ligi ove sezone reklo bi se, nakon predsezone, da je „uplivalo“ par jako interesantnih igrača.

Nažalost Čet Holmgren će zbog bizarne povrede na basket turniru propustiti cijelu ruki sezonu (tankovanje mode u OKC ON), a najviše svijetla je palo na prvog pika kojeg su birali u Orlandu, Paola Bankera.

Košarkaš Djuka, posljednji iz loze Majka Šiševskog koji se penzionisao na kraju prošle sezone, pretednuje da u budućnosti nastupa za Italiju, a uspio je da ponovo „zapali“ grad Diznilenda u nadi da nakon Šakil O'Nila i Dvajta Hauarda (oba igrača birana kao prvi pikovi na draftu od strane Medžika) imaju ponovo džek pot u rosteru.

Dva igrača koja bi trebala da mu budu pretedenti za nagradu rukija godine su definitvno Kigan Marej iz Sakrementa, kao i Džejden Ajvi kojeg su birali Detroit Pistonsi.

Interesantno je kako se malo u medijam pominje ime Džabari Smita Džuniora kojem je bilo predviđeno da bude prvi pick, a koji je biran od strane Hjustona gdje je roster već krcat talentovanim igračima na pozicijama 4 i 5, prije svih Senžun Alperin i Usman Garuba, ali ne bi trebalo podcijeniti Smita JR da će da se izbori za svoje mjesto.

Još veća nepoznanica je Šadeon Šarp, momak koji je trebao da igra za Kentaki lani, a onda se povukao i trenirao sam godinu dana, iako je bio jedan od najboljih srednjoškolkih propsekta. On je dopao Portlandu gdje će sigruno imati prostora da pokaže sav svoj talenat.

NAŠI U NBA

Već drugusezonu za redom cijeli crnogorski košarkaški bastion staje u redove Čikago Bulsa. Nikola Vučević je odlučio da se pokaže da su glasine o njegovom eventualnom trejdu puka spekulacija, al definitivno će i DeMare DeRozan i Zak LaVin morati da krenu da ga hrane loptama pod košem, gdje je popularni „Vooch“ izuzetno jak i koristan.

Čeka nas i nada da će Marko Simonović da napravi iskorak u karijeri, pa da će da dobije više prostora kod Bilija Donavana, pogotovo nakon dobro odigranog Eurobasketa.

Interesantno CG u neku ruku predstavlja i Džavonti Grin, koji isto igra u Bulsima, iako je realno teško zamisliti da će ikada više obići naš dres u budućnosti.

TRKA ZA VEMBANJAMOM

Svijetla Barklajs centra u Bruklini, uredno obrijana glava generalnog sekretara Adama Sivera za pultom i riječi „With the first pick in NBA draft _________ select Victor Wembanyama“ će da bude san polovine NBA lige naredne godine.

„Igrač koji će od prvog koraka da promjeni tok NBA lige“, „Spoj Kevina Durenta i Rudija Gobera“, samo su neke od analiza nevjerovatnog košarkaškog prodižija kakv je 18-godišnji Francuz, koji će naredne sezone nositi dres Metropolitansa.

Visok 220 cm, sa rasponom ruku od 244 cm, ali uz to solidinim driblingom i šutem sa perimetra, mladi Vembanjama je najbolji opis onoga što se u NBA ligi zove „Jednorog“.

Imao je prilike već ove sezone da se predstavi američkoj publici na prijateljskom duelu sa G ligaškim projektom Ignite, u kojem će naredne sezone igrati takođe traženi Skot Henderson (po mnogima najeksplozivniji plej još od pojave mladog Derika Rouza).

Vembanjama je na toj utakmici imao 37 poena od čega za tri poena fenomenalnih 7/11 uz pet blokada. Dovoljno da cijela Amerika odlijeli za njim utrkivajući se oko dodjeljivanja epiteta i predikcija, koje na kraju se svode „najveći talenat koji dolazi u NBA“ još od LeBrona Džejmsa.

U Americi pak ne vide tzv. „crvene zastavice“ oko Vikotra, a tiče se odabira kluba pa je tako napustio Asvel koji igra Evroligu i prešao u Metropolitan, koji je ove sezone samo u Francuskoj.

Luka Dončić je njegovih godina bio MVP Evrolige, u godini prije drafta, gdje se i okitio titulom prvaka Evrope.

Igrači tih konstitucija nažalost su često skloni povredama, pa ostaje da se vidi kako će se on izboriti sa svim tim stvarima.

Svakako zbog njega će polovina, ako ne i više NBA lige gledati da „ne mora da dobije baš svaku utakicu“.

PREDIKCIJE SEZONE

U tradicionalnom glasanju GM-ova lige, Milvoki Baksi spadaju u redove najužih favorita za osvajanje titule NBA lige. Kris Midlton se vraća iz povrede, Janis je spreman da ponovono povede tim, pa treba obuiljan pohod očekivati od krda iz Milvokija.

Interesantna će biti i trka za MVP-a, gdje gotvo mali broj njih smatra da bi Nikola Jokić mogao do het trika, već se predikcija pomjera ka triu Luka Dončić, Janis Adetokunbo i Džoel Embid.

Očekuju nas i povratičke sezone Kavaj Lenarda i Demijan Lilarda, dok brojne predikcije obuhvataju i Lebrona Džejmsa i Los Anđeles Lejkerse.

Džejms je raspolućen između „Prvi put s ocem na jutrenje“, gdje je ponata njegova želja i pasija da u sezoni 23/24 zagra sa sinom Bronijem, i tako postanu svojevrsna Maldini porodica NBA lige, ali i jurenja sopstvenih rekorda, titula, i detronizacija Karima Abdula Džabara sa pozicije najboljeg strijelca svih vremena.

Lejkersi su upravo tako i koncepirana ekipa, u kojoj bi sve moglo da pođe po zlu sa jedne, a sa druge strane sa manevrom na tržištu i dva pojačanja (ko je rekao Badi Hild i Majls Tarner iz Indijane) postanu pretedenti na titulu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније