Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

И.Ш. [ Beta ]

18. 05. 2023. 14:08 >> 14:08

NAGRADA 50 000 EURA

Aktuelni olimpijski šampion u maratonu dobitnik nagrade princeze od Asturije

Kenijski maratonac Eliud Kipčoge dobitnik je ovogodišnje nagrade princeze od Asturije za sport, saopštila je danas španska fondacija.

Kipčoge (38), koji je osvojio zlatne olimpijske medalje u maratonu 2016. i 2021. godine i bio svjetski prvak na 5.000 metara 2003. godine, "smatra se legendom svjetske atletike i najboljim maratoncem svih vremena", saopštio je sudijski žiri.

On je pobijedio na 10 najvećih svjetskih maratona, uključujući po četiri trijumfa u Londonu i Berlinu. U glavnom gradu Njemačke prošle godine je postavio novi svjetski rekord u vremenu dva sata, jedan minut i devet sekundi.

Kipčoge je jedini atletičar u istoriji koji je istrčao maraton za manje od dva sata (1:59,40), ali taj rezultat postavljen u Beču 2019. godine nije zvanično priznat, pošto je imao pomoć 36 "pejsmejkera" kako bi održao tempo.

Nagrada u iznosu od 50.000 evra jedna je od osam koja se dodeljuje za izuzetan rad u oblastima poput umjetnosti, komunikacija, naučnog istraživanja i književnosti.

Prošle godine nagrada je pripala Olimpijskoj fondaciji za izbjeglice i Olimpijskom timu izbeglica.

Nagrada je među najvažnijima na španskom govornom području, a svečana dodela se održava svake jeseni u Ovijedu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније