Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

M.V. [ Primorski.me ]

08. 02. 2024. 19:30 >> 19:30
1

ARMENKO

"Zakupci plaža ne daju svoje bodove po cijenu života"

Na najave Morskog dobra da će donijeti novi cjenovnik početnih naknada i pravilnik o zakupu kupališta za ljetnju turističku sezonu te da će im ukinuti bodove, zakupci crnogorskih plaža kažu da su izričito protiv toga i najavljuju da će zaštiti svoje interese.

Bodovi su naša dugogodišnja ulaganja, ističe u ime zakupaca Ilija Armenko, naši porezi, doprinosi, zakupi…

"Ima lokala u koje je uloženo, recimo, milion eura, ili dvjesta, trista hiljada i na kraju smo ovih dana dočekali da direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj kaže da smo mi zainteresovana lica. Nakon 25 godina ulaganja Morskom dobru i crnogrski turizam ima naših lokala koji su brend. U Srbiji nema toga ko ne zna za Pontu u Petrovcu, Roki bič na Utjehi ili Ploče na Jazu", rekao je.

Armenko i njegove kolege, kako ističu, strahuju da se iza svega krije moguće favorizovanje stranih investitora.

"Morsko dobro od početka davanja u zakup kupališta ništa nije uložilo u infrastrukturu i poslovni ambijent, već mi savjesni zakupci sopstvena materijalna sredstva za prilazne puteve, parkinge i drugu potrebnu infrastrukturu. Ima nas koji smo probijali tunele, rušili brda, betonirali more, napravili lokale i sada treba da dođe neki Rus koji će za to da ponudi milion eura, koje je lako zaradio, i recimo zaradi 100.000 eura. To nije poslovanje, to je prije pranje novca. Ako država i Morsko dobro treba na taj način da pune svoj budžet i neka im je sa srećom. Mi zakupci u čije ime pričam ne mislimo tako, najavljivali smo protest na trajektu, ali smo odustali misleći da će Vlada i Morsko dobro odustati od ove ideje", tvrdi Armenko.

Kako kaže, uskoro se očekuje tender, a njima se prijeti ukidanjem bodova.

"Mi nismo krivi što oni zadnjih pet godina nisu podigli cijenu. Mi dvije godine u vrijeme korone nismo radili. Tačno je da nismo ni zakup plaćali, jedva smo preživjeli, i da je pravde trebale su nam se te dvije godine produžiti bez tendera. Nas 80 osto nije na teretu ni bužetu, ni državi, ni birou rada, sami zarađujemo i stvaramo, zapošljavamo i sve obaveze pošteno izmirujemo. Mi smo najugroženiji jer radimo 40 dana u godini, a ako se desi da nam je deset dana kiša i pet talasi radimo samo 30 dana", predočio je Armenko i dodaje:

"Tačno je da nam ta imovina nije prćija i đedovina, ali je isto tako tačno da niko nije htio da uđe u rabotu tada kad smo mi to izeli. I sad neko hoće da se umiješa, a mi smo veliki uložili trud veliki trud i velika novčana sredstva. Tačno je i da smo zaradili, i da smo imali određene povlastice na osnovu investicija, da ne plaćamo određeni period Morskom dobru. Ali je istina i da svake godine imamo velike štete na objektima. Recimo, moj lokal nije na moru već u moru, a sve pričinjene štete nije nam niko nikada priznao. Takođe, sve pare koje smo zaradili ostavili smo u našoj državi, a siguran sam da jedan Rus, Ukrajinac ili Turčin ne bi to uradio", rekao je predstavnik zakupaca.

Armenko dodaje da oni podržavaju podizanje cijene zakupa.

"Hoće plaže da daju nekom ko nije pokupio ni pikavac sa nje, a sad bi da ima jednaka prava kao i mi koji smo uložili velika sredstva. Podežavamo Morsko dobro da u namjeri da podigne cijene zakupa onolika je bila inflacija, 10, 20, 30 osto, ali mi imamo i druge velike troškove. Mislimo da su direktoru Mikijelju plasirali neke neistine, kao recimo da su plaže izdavane za 500-600 eura. Tačno je to, ali se radi o prostoru niko nije htio da uzme i da je taj prostor izdavan samo da bi se plaže održavale i čistile. Nije istina da smo mi određivali cijenu zakupa. Odgovorno tvrdim da niko od nas nije odredio cijenu, već da su to uvijek radili Vlada i Morsko dobro. Koliko su tražili mi smo plaćali", kazao je Armenko.

Prema njegovim riječima, zakupci neće dozvoliti da im uzmr hleb, ali su spremni da plate koliko traži Morsko dobro i tu nema problema.

"Ukoliko dođe do raskida ugovora, objekte i restorane bi trebali srušiti, što nije interes ni državi ni zakupaca. Recimo samo moj objekat, da neko napravi treba mu najmanje godinu dana. Mi ozbiljno strahujemo i radikalizovaćemo protestima ako nam se ne izađe u susret. Već smo počeli da saniramo štetu od ove godine, a još nema tendera. Morali smo da počnemo sa sanacijom jer nećemo stići do sezone. Nekome je pala terasa, nekome zid, nekome tenda… Sve su ovo veliki troškovi koje nikad niko nama nije priznao, a bilo u obavezi. I na osnovu ovoga što nam nisu priznavali štetu dobijali smo bodove, i to hoće da ukinu, što nije u redu i pošteno", kazao je.

"Nemamo mi protiv Mikijelja ništa posebno, iako mu, koliko znamo, na Upravnom odboru nije prošao njegov predlog za ukudanje bodova i dio zakupaca je tražio da on podnese ostavku. Lično ja ali i veliki dio zakupaca nismo da on ide, jer se radi o mladom čovjeku, ali mu ipak zamjeramo što nas nije primio na razgovor. Izgleda da članovi Upravnog odbora ipak bolje od njega znaju naše probleme", kazao je predstavnik zakupaca Ilija Armenko.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније