Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 09. 2014. 15:51 >> 15:49

CEZAP vs. HAAB

Nastavak suđenja protiv "dužničkog ropstva"

Sjutra se nastavlja sudski proces Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), jedan od najvećih suđenja u Crnoj Goru, u kome učestvuje preko 300 tužilaca protiv Hipo Alpe Adria banka u vezi sa stambenim kreditima, indeksiranim u švajcarskim francima.

Tužba je biti ranije podignuta u saradnji sa advokatskom kancelarijom Velimirović i partneri u ime klijenata za koje je CEZAP dobio punomoćje da podigne tužbu protiv banke koja je kredite odobravala 2006, 2007 i 2008.

Podsjetimo, uoči prvog suđenja, izvršni direktor CEZAP-a, Olga Nikčević, kazala je da je u Crnoj Gori jedino HAAB odobravala kredite u švajcarskim francima i da prema podacima Centralne banke (CBCG) ima 518 klijenata koji su podigli takve kredite i koji su, kako tvrdi, dovedeni u dužničko ropstvo.

Prema njenim riječima, klijent nije obavezan i ne smije da snosi rizik banke, kao što je, kako je navela, u ovom slučaju HAAB svoj rizik prodala klijentima.

Koordinator čitavog projekta podizanja tužbe, Dragan Senić, saopštio je da je HAAB dala klijentima bankarski proizvod koji ih je doveo u pravo dužničko ropstvo.

“Da bi to shvatili ja ću vam reći na jednom primjeru da na kredit od 120 hiljada EUR koji se uredno vraća od 2007. godine poslije šest i po godina vraćanja i vraćenih oko 70 hiljada eura na današnji dan dug glavnice iznosi 145 hiljada eura”, objasnio je Senić.

HAAB je, kako tvrde u CEZAP-u, od majke banke iz Austrije dobio eure koje je dao klijentima, kojima nijesu ponuđeni švajcarski franci.

Švajcarski franak, kako su rekli, formalno nije ni ušao u Crnu Goru, a valutna klauzula je postala plod špekulativnog ponašanja HAAB-a.

“Time je banka dobila ekstra profit”, smatraju u CEZAP-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније