Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

26. 09. 2016. 20:54 >> 20:33

VOJINOVIĆ SAOPŠTILA

U Crnoj Gori nema POPs pesticida

U Crnoj Gori nema POPs pesticida, pošto je zabranjen uvoz, proizvodnja i tranzit preko naše države, istakla je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu, Ivana Vojinović.

Kako je dodala, identifikovane su sve lokacije koje su zagađene PCB otpadom. Vojinović je objasnila da je taj otpad jedan od najopasnijih, te da predstavlja karakteristiku savremene civilizacije.

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma danas je organizovan sastanak, u okviru projekta “Revizija Nacionalnog plana implementacije Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađivačima (POPs)”. Ministarstvo projekat sprovodi u saradnji s Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu UNEP i Centrom za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore CETI.

"Najbitnije je da tokom ove radionice svojim naporima i zalaganjem učinimo da rezultati projekta budu kvalitetni, i koriste nam u budućem radu, sa ciljem da se uspostavi siguran i bezbjedan sistem upravljanja tom vrstom hemikalija, i uopšte cjelokupnom hemijskom bezbjednošću u Crnoj Gori“, poručila je Vojinović.

Osnovni cilj projekta je pregled i ažuriranje Nacionalnog implementacionog plana za Stokholmsku konvenciju o dugoročnim zagađivačima – POPs-ima u Crnoj Gori.   

Vojinović je navela da je Crna Gora potpisnica Stokholmske konvencije od 2010. godine, te da smo shodno tome, kao država članica te konvencije, u obavezi da implementiramo sve ono što su “prilično visoki zahtjevi Sporazuma”.

Vojinović je zahvalila partnerima iz UNEP-a za pomoć Crnoj Gori u realizaciji projekta.

"Da bi se ostvario cilj projekta, prikupićemo sve raspoložive informacije o postojećoj praksi upravljanja POPs-ima i informacije o njihovom uticaju na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ovo je kompleksan projekat i kvalitetna saradnja je od ključne važnosti za realizaciju i kvalitet rezultata projekta. Rezultat radionice treba da bude vrlo konkretan – utvrdićemo metodologiju budućeg rada, formirati radne grupe, te plan rada za ažuriranje inventara pojedinih POPs-ova“, saopštila je direktorka CETI-ja, Nada Medenica.

Programski menadžer projekta UNEP kancelarije u Beču, Pjer Karlo Sandei, zahvalio je Ministarstvu održivog razvoja i turizma na mogućnosti da asistira na projektu, te CETI-ju na brzoj i pozitivnoj reakciji kada je u pitanju partnerstvo na istom, te kolegama iz Srbije koji su pristigli kako bi podijelili iskustva.

"Naša uloga je da ovdje pomognemo koliko je moguće i da pokušamo da odgovorimo na zahtjeve radnih grupa, organizacija, odnosno Ministarstva, i CETI-ja kako bismo napravili što kvalitetniji dokument“, poručio je Sandei.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније