Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

06. 01. 2017. 12:26 >> 12:02
4

CETINJE

Sjećanje na Božićnu pobunu i stradale dobrovoljce

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predsjednik Senata Prijestonice Cetinje Milovan Janković i predstavnici Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja položili su danas vijence na obelisk u Bajicama i na spomenik Lovćenska vila, povodom godišnjice Božićne pobune, odnosno stradanja crnogorskih dobrovoljaca sa broda „Brindizi“ u Medovskom zalivu.

 

Vijenci su prvo položeni na obelisk u Bajicama, u znak sjećanja na učesnike Božićne pobune iz 1919. godine.

“Vođeni ljubavlju i patriotizmom, božićni ustanici te se 1919. godine nijesu borili protiv - oni su se borili za  dostojanstvo, čast i jednakost svoje domovine - u to doba utamničene i obespravljene, no gorde i ponosne. Braneći ime Crne Gore od nestanka, tražeći pravdu i dostojanstvo - svojim su se božićnim činom otisnuli do stranica prošlosti kojima se ponose njihova pokoljenja”, kazao je Bogdanović.

Nakon toga, uslijedilo je polaganje vijenaca na spomenik “Lovćenska vila”, u čast crnogorskih dobrovoljaca - iseljenika koji su stradali 1916. godine pri potonuću broda “Brindizi” u Medovskom zalivu.

“Polazeći na dalek put, nošeni ljubavlju prema svojoj Crnoj Gori, stradalnici sa broda “Brindizi” nijesu stigli na odredište. Ali stigli su dalje - do onog dijela istorije koji nam služi na ponos i čast, da cijenimo i da nikada ne zaboravimo. Vođeni time, danas smo ovdje - na mjestu koje ostaje trajan podsjetnik svim generacijama, koje je kroz dekade budućnosti podsjećalo na žrtve iz prošlosti - na savršen primjer kako se voli svoja zemlja i kako se reaguje na poziv njen”, kazao je Janković.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније