Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 06. 2017. 15:30 >> 15:02
1

UTVRĐIVANJE LISTE

Poziv za kandidaturu za Evropski sud

Ministarstvo pravde objavilo je javni poziv za utvrđivanje liste od tri kandidata za izbor jednog sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Tu listu utvrđuje Vlada Crne Gore, a zatim je dostavlja Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (SE), koja bira jednog sudiju.

Kandidat za ovu funkciju treba da ima završen Pravni fakultet, položen pravosudni ispit (ili odgovarajuće akademsko zvanje), najmanje 15 godina staža u pravnoj struci, manje od 65 godina.

Potrebno je, kako se navodi u pozivu, odgovarajuće iskustvo u oblasti ljudskih prava, da uživa ugled i da je dostojan za obavljanje sudijske funkcije, kao i da aktivno zna engleski ili francuski jezik.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana.

Vlada je u četvrtak formirala komisiju (čiji će predsjednik biti ministar pravde Zoran Pažin) koja će izabrati tri kandidata za sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Svaka država članica SE je dužna da utvrdi listu od tri kandidata za izbor sudije Evropskog suda i da je dostavi Parlamentarnoj skupštini SE gdje se sudija bira većinom glasova.

Aktuelnom sudiji iz Crne Gore, Nebojši Vučiniću u avgustu ističe devetogodišnji mandat, a ne postoji mogućnost reizbora.

Iz Generalnog sekretarijata Parlamentarne Skupštine obratili su se crnogorskoj strani sa zahtjevom za što skorije javno oglašavanje i otvaranje postupka i utvrđivanje liste od tri kandidata za izbor sudije Suda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније