Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B.

17. 11. 2017. 14:35 >> 20:19
18

PRIJESTONICA

Položen kamen temeljac za stadion

Premijer Duško Marković, gradonačelnik Cetinjeme Aleksandar Bogdanović i predsjednik Fudbalskog Saveza CG Dejan Savićević položili su kamen temeljac za izgradnju stadiona u Prijestonici.

Kako je ranije saopšteno iz Prijestonice, projekat izgradnje novog stadiona vrijedan je gotovo 9 miliona eura, a realizuju ga Prijestonica Cetinje i Fudbalski savez Crne Gore sa 50 odsto investicije i Vlada sa 50%.

Predsjednik FSCG Dejan Savićević kazao je da je od nastajanja same ideje o izgradnji fudbalskog stadiona na Cetinju, Fudbalski savez osjećao obavezu da pomogne u njegovoj realizaciji.

"Bio je to odgovoran odnos Saveza prema istoriji ovog grada, prema Lovćenu kao najstarijem crnogorskom fudbalskom klubu, kao i prema generacijama izuzetnih igrača koji su stasavali na Obilića poljani. Pripreme za današnji dan i početak radova su možda malo duže trajale, ali smo svi zajedno, i Prijestonica, i Vlada i FSCG željeli da potpuno spremni uđemo u njegovu realizaciju, prije svega da imamo kvalitetan projekat i da imamo stabilne izvore finansiranja. Mislim da smo u tome uspjeli i da će u predviđenom roku radovi biti završeni", kazao je Savićević.

On je istakao da će novi stadion biti od kapitalnog značaja za crnogorski fudbal i osim što će na njemu svoje zvanične utakmice igrati cetinjski klubovi, namjera je da i nacionalne selekcije, počev od A reprezentacije pa do mlađih kategorija, svoje zvanične utakmice igraju na ovom sportskom objektu.

Gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Bogdanović, kazao je da će Cetinje za tri godine dobiti moderan objekat koji će dati snažan impuls razvoju, ne samo cetinjskog, već i crnogorskog sporta u cjelini i dodao da pored svih aktivnosti i mnogobrojnih projekata koje su realizovani u proteklom periodu, i svih onih značajnih investicija koje slijede, izgradnja novog fudbalskog stadiona predstavlja projekat od posebnog značaja za grad i građane.

"Suvišno je spominjati značaj i uticaj sporta na razvoj mladog čovjeka. I zato ćemo biti još više ponosni ukoliko budući stadion doprinese otkrivanju sportskih talenata koje naš grad nesumnjivo ima, a čiji će razvoj biti posebno valorizovan upravo realizacijom ovog projekta", istakao je Bogdanović.

 

"Novi stadion, po svojim karakteristikama, zadovoljavaće najzahtjevnije standarde UEFA, čime će se stvoriti uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica i utakmica nacionalnih selekcija", navodi se u saopštenju.

Ukupan kapacitet stadiona, kako se navodi, iznosiće 5 hiljada i 192 gledaoca, dok je organizaciono podijeljen na četiri segmenta.

"Istočni segment čini istočna tribina kapaciteta 2 hiljade i 103 gledaoca na tribini i 98 u ložama. Zapadni segment je u arhitektonsko gradjevinskom smislu sličan istočnom, ali je distribucija sadržaja dijelom izmijenjena, prilagodjeno potrebama fudbalskih ekipa, delegata i osoblja na utakmicama, kao i zahtjevnim potrebama medija", saopšteno je iz Prijestonice.

Zapadna tribina stadiona je kapaciteta dvije hiljade i 129 gledalaca na tribini i 145 u ložama. Sjeverni segment čini nenatkrivena tribina kapaciteta 717 mjesta rezervisana za gostujuće navijače, dok južni segment čini prizemni dio opredijeljen za komercijalne sadržaje orjentisane na pristupni trg.

Radove izvodi firma "Erlang", a rok završetka je tri godine.

Mladi fudbaler “Lovćena” Petar Roganović strijelac je posljednjeg pogotka na sada već ‘starom’ stadionu na Obilića poljani. On je bio precizan u 15. minutu današnjeg revijalnog susreta “Lovćena” i “Cetinja”, koji je predstavljao uvod u početak gradnje novog fudbalskog stadiona.

Meč je, kako prenosi Cetinjski list, imao dva poluvremena u trajanju od po 20 minuta, a čast da sudi posljednji duel na dosadašnjem stadionu pripala je proslavljenom cetinjskom i crnogorskom arbitru Aleksandru Saši Markoviću.

Izgrađen 1957. godine, dosadašnji stadion bio je poprište blizu dvije hiljade zvaničnih utakmica. Na njemu su gostovala i najveća imena regionalnog fudbala – „Partizan“, „Dinamo“ i mnogi drugi. Obilića poljana bila je poprište mečeva šampionata u tri različite države, a poduži je popis asova koji su, praveći prve korake na tom stadionu, izgradili zapažene karijere.

Pogledi posjetilaca današnjih događanja na cetinjskom stadionu, nerijetko su bili usmjereni ka objektu Branka - Banje Kaluđerovića.

On je odlučio da početak radova na novom stadionu, u prisustvu prijatelja, isprati simbolima SFR Jugoslavije, Saveza komunista i platnom sa fotografijom Josipa Broza Tita, koji su bili okačeni na balkonu “vile Broz”.

Otvoren Biznis inkubator

Predsjednik Vlade danas je na Cetinju, takođe, otvorio Biznis inkubator, koji je smješten u okviru poslovne zone na prostoru nekadašnje fabrike obuće "Košuta".

"Cilj biznis inkubatora je da pomognu razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća tokom prvih godina poslovanja. Tako će, u razdoblju od tri do pet godina, preduzetnici, nova i postojeća preduzeća, boraviti u biznis inkubatoru po povlašćenim kriterijumima (besplatan prostor, komunalije, savjetodavne usluge i dr), registrovati svoje preduzeće i pokrenuti svoj biznis", saopšteno je iz Vlade.

Biznis centar Cetinje će, kao organ lokalne uprave, rukovoditi Biznis inkubatorom, te pružati besplatnu podršku svim korisnicima Inkubatora – od informacija o potencijalnim izvorima finansiranja i podrške u administrativnim procedurama, sve do besplatne izrade biznis planova i ostalih dokumenata.

Projekat je realizovan uz podršku Vlade Crne Gore i UNDP, a ukupna vrijednost je više od 800 hiljada eura.

Iz Vlade podsjećaju da je Prijestonica Cetinje, u saradnji sa četiri cetinjska privredna subjekta (Eurogum, Montel, Zrnožit i Oziris), kupila prostor nekadašnje fabrike obuća "Košuta", u cilju realizacije projekta formiranja poslovne zone na površini od gotovo 22.000 m2 . Lokalna uprava Prijestonice Cetinje je kupila bivšu upravnu zgradu, površine 1.200 m2, za potrebe uspostavljanja Biznis inkubatora i Inovativnog centra.

Na kraju posjete Prijestonici, premijer je obišao rekonstruisano bivše Rusko poslanstvo u kojem će biti smješteno Ministarstva vanjskih poslova.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније