Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 02. 2018. 19:38 >> 19:38

TV MAGAZIN - BALKANSKA RUTA

Cilj migranata - područje oko Božaja

Koje su glavne tačke ulaska u Crnu Goru izbjeglica koje se pokušavaju domoći zapadne Evrope, istraživao je reporter TVCG Marko Terzić. Granična policija bilježi porast ilegalnih prelazaka. Migranti stižu iz Grčke, preko Albanije, do područja u okolini Božaja.

Nakon što su države koje su bile na udaru izbjegličkog talasa pojačale graničnu kontrolu, došlo je do otvaranja novog kraka balkanske rute, koji ide preko Crne Gore.

"U toku 2017. imali smo 614 ilegalnih prelazaka granice, u kancelariji za azil se prijavilo se 849 ljudi. U 2016. ih je bilo 334, znači bilježimo taj značajan rast", rekao je pomoćnik direktora Sektora granične policije Vesko Damjanović za TVCG. 

Na udaru migranata je područje oko graničnog prelaza Božaj. Izbjeglice iscrpljene od dugog puta, često dodju do Tuzi.

Islam Pepić, imam Ćazim-begove džamije objašnjava da dolaze kod njih, tražeći pomoć, umorni i gladni.

"Mi smo im pomogli, uputili u centar, ranije je bio centar na Koniku, sad u Spužu. Često smo ih nalazili oko džamije gdje spavaju", rekao je Pepić.

Viđaju ih i građani u blizini kuća, koji mnogima pomažu da dođu do Centra za azilante.

Damjanović objašnjava do migranti dolaze iz prihvatnih centara na sjeveru Grčke, odakle prelaze u Albaniju, a potom u Crnu Goru. On napominje da oni ne žele da ostanu u Crnoj Gori, već da nastave putovanje prema Zapadnoj Evropi.

No, tu nastaje problem, jer iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske obično budu ponovo vraćeni u Crnu Goru.

"Prihvatamo sva lica koja su prešla od nas ka BiH i ka Hrvatskoj. U toku 2017. godine prihvatili smo iz BiH 248 lica, a iz Hrvatske 176. Međutim, moram istaći da se sporazum o readmisiji sa Albanijom ne sprovodi u potpunosti, jer kada lica koja su išla iz pravca Albanije pokušamo da vratimo, oni ih ne prihvataju", rekao je Damjanović.

U Sektoru za graničnu policiju kažu da tražioci azila u Crnoj Gori mogu slobodno da se kreću, a kako često nije moguće utvrditi njihov identitet, postoji bezbjednosni rizik. Zato intenzivno sarađuju sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost.

Opširnije večeras u TV Magazinu.

Migrantsku rutu koja preko sela Nudo u opštini Nikšić ide ka Arandjelovu u BiH pratio je reporter TVCG Darko Bulatović. Tamo je više stotina migranta posljednjih mjeseci pokušalo ilegalno preći granicu, što je veći broj nego u posljednje dvije godine ukupno. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније