Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

11. 07. 2018. 23:37 >> 23:24

UČESTVOVALI AMBASADORI

Održana prva Biciklijada na Cetinju

Manifestacija pod nazivom "Biciklijada" održana je danas na Cetinju sa ciljem promocije zdravih stilova života i očuvanja životne sredine. Učestovali su brojni građani i predstavnici diplomatskog kora među kojima i ambasadori Rumunije, Mađarske, Turske, Njemačke i drugih zemalja.

Bicikl se svrstava među pedeset najboljih izuma čovječanstva zbog svoje jednostavnosti i funkcionalnosti, s čime je saglasna i Fiona Mekluni, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori.

"Veoma sam zadovoljna zbog učešća u ovoj manifestaciji. Biciklizam je dobar za vas, vaše zdravlje, srce, okolinu, jer ne emituje štetne gasove i što je najvažnije – moramo imati sigurne puteve za vožnju biciklom", istakla je Mekluni.

Moderne evropske trendove i prvi bicikl u Crnu Goru donio je Ljubo Petrović , sin vojvode Šaka, prvog predsjednika crnogorske Skupštine. Riječ je o biciklu marke „Durkopp“, proizvedenom u Austriji 15. januara 1895.  Ljubova unuka Ana Petrović Njegoš, predsjednica biciklističkog kluba “Perun” iz Nikšića, bila jedna od učesnica “Biciklijade” .

"Imamo podatak da je 1900.  princ Mirko vozio biciklo na Cetinju i mnogo mi je drago da danas idemo tim stazama i promovišemo zdrave stilove života. Ovo je jedna vrlo lijepa priča koju je počela Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i Prijestonica Cetinje, s biciklima i s promocijom biciklizma", naglasila je Petrović.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan rekao je da je crnogorska prijestonica mjesto otvorenog srca, koje su oduvijek pohodili umni i od znanja ljudi, pronosili glaso njemu i o Crnoj Gori, zastupali interese velikih sila i divili se nesvakidašnjem karakteru i herojstvu ovdašnjih ljudi.

"Ponosni smo na poruku koju smo danas poslali – možemo bolje, možemo drugačije, možemo u saglasju s prirodom, možemo zajedno", naglasio je Kašćelan koji je poklonio ambasadorima bicikla u znak zahvalnosti za učešće i podršku manifestaciji koja promoviše zdrave stilove života.

Organizatori “Biciklijade” su Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније