Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

19. 06. 2019. 17:20 >> 17:19

PREDSTAVLJEN PROTOKOL

"Djeca ulice" da žive bezbrižno

Djeca koja prose, ili takozvana „djeca ulice„ ne smiju da maštaju o bezbrižnom djetinjstvu već treba da ga žive, saopšteno je danas na konferenciji na kojoj je predstavljen Protokol o postupanju organa, ustanova i organizacija u Crnoj Gori sa djecom uključenom u život i rad na ulici.

 

Donošenje Protokola je inicirao Zaštitnik ljudskih prava I sloboda Crne Gore u saradnji i uz podršku organizacije Save the children.

Dokument razrađuje postupanje nadležnih organa, ustanova i organizacija u cilju unapređenja zaštite ove kategorije djece, a usaglasila su ga ministarstava: unutrašnjih poslova, pravde, rada i socijalnog staranja, obrazovanja, zdravlja i Uprava policije.

Zamjenica Zaštitnika za oblast prava djece, mladih i socijalno staranje Snežana Mijušković ukazala je da Protokol pruža smjernice za djelovanje svim akterima koji se bave djecom i porodicom i da će biti obavezujući za sve potpisnike.

„Njime se detaljno razrađuje postupanje nadležnih subjekata - policije, ustanova za socijalnu i dječju zaštitu, kao i obrazovnih i zdravstvenih ustanova, u cilju prevencije ali i adekvatne i pravovremene reakcije kada se postupa u pojedinačnim slučajevima“, rekla je ona.

Mijušković ukazala je da se u okolnostima života na ulici djeci uskraćuju mnoga prava zagarantovana UN konvencijom o pravima djeteta, kao što su prava iz socijalne, zdravstvene, zaštite, prava na obrazovanje i druga. Podsjetila je da je Zaštitnik još 2011.godine u saradnji sa Save the childrenom sačinio Poseban Izvještaj o dječjem prosjačenju u CG i dao preporuke nadležnim organima, koje nažalost nisu poštovane.

“Protokol je sačinjen tako da poštuje osnovne principe proizašle iz svih konvencija, zakona, podzakonskih akata i strateških dokumenata koji se odnose na sveobuhvatnu zaštitu djece koja su uključena u život i rad na ulici”, kazala je Mijušković.

Predstavila je opšti i specifične ciljeve protokola i pojasnila preventivne mjere i aktivnosti rane intervencije.

“One treba da omoguće da djeca razviju vještine potrebne za koristan život i rad u društvu i da obezbijede uključenost u obrazovanjei društvene tokove djeci koja su izložena rizicima, a koje treba da sprovode organi, ustanove i organizacije, obuhvaćene Protokolom“.

Zamjenica Mijušković istakla je važnu ulogu koju će imati Koordinaciono tijelo za praćenje primjene Protokola, a koje će formirati nadležna ministarstva.

Direktorica kancelarije Save the Children Sarajevo, za Jugoistočnu Evropu - Andrea Žeravčić ocijenila je da Protokol predstavlja značajan napredak u odgovoru nadležnih u rješavanju ovih problema. Ona je kazala da su ugrožena brojna prava djece koja žive i rade na ulici i da se ona svakodnevno krše.

„Tu djecu vidimo svuda. Da raskrsnicama, ispred šoping molova, na trgovima...Ali ih tretiramo kao da su nevidljiva. Zato ovaj Protokol predstavlja poziv instiutucijama da se da veći značaj i da se adekvatno odgovori na aktuelne izazove“, rekla je ona.

Žeravčić je podsjetila da je ta organizacija već duži niz godina prisutna u Crnoj Gori i da nastoje da podrže što više programa na dobrobit djece i šire zajednice.

U ime zlatnih savjetnika Zaštitnika, zapažanja djece Crne Gore o ovom problemu predstavili su Đorđe Ivanović, Mija Ćorović i Jana Radunović.

Jana je takođe istakla da su djeca u procesu konsultacija za Protokol saznala mnogo o ovoj temi i promijenila mnoge stavove.

„Mi nismo pravnici ali smo sigurni i da je ovaj Protokol najbolji, čim ga je pisalo i usaglasilo pet ministarstava i Uprava policije. Mi djeca, zlatni savjetnici, molimo vas u ime djece koja žive i rade na ulici da učinite sve kako bi ovaj protokol zaživio i dao rezultate. Dok god budemo sretali i makar jedno dijete koje prosi znajmo da nismo dobro uradili ovaj domaći zadatak i da svi kao društvo nismo dobili prelaznu ocjenu“, rekla je ona.

Sa skupa je poručeno i da takozvana „djeca ulice„ ne smiju da maštaju o bezbrižnom djetinjstvu već treba da ga žive.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније