Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

07. 07. 2019. 13:30 >> 13:26

NVO PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Inspekcijske službe da se aktiviraju

Nevladina organizacija "Prijatelji životinja Podgorica", zbog sve učestalijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja, pozvala je sve inspekcijeske službe da hitno počnu da rade svoj posao.

"Tu prije svega mislimo na Komunalnu i Veterinarsku inspekciju, u čijoj su nadležnosti pomenuti slučajevi. Te službe moraju imati dežurne inspektore koji će u svakom trenutku moći da reaguju po prijavi građana, kao i kontakt lice dostupno u svakom trenutku," navodi se u saopštenju te NVO.

Navode da skoro svakodnevno od strane građana dobijaju prijave, najčešće o mučenju životinja i neodgovornom vlasništvu, koje u pisanoj formi prosleđuju nadležnim inspekcijskim službama.

"Uvijek uz napomenu da nas obavijeste o preduzetim aktivnostima, međutim to se jako rijetko dešava. U saznanju smo da pomenute inspekcijske službe, čak i kada reaguju po nekoj prijavi, samo opomenu lice protiv koga je prijava podnijeta, što to lice, ali i njegovo okruženje motiviše da i dalje može da neometano muči, zapostavlja ili čak ubija životinje", navodi se u saopštenju.

"Po ko zna koji put ponavljamo da bez intenzivnog rada inspekcijskih službi i bez stroge primjene kaznenih odredbi, Zakon o dobrobiti i zaštiti životinja ostaje samo mrtvo slovo na papiru, a program odgovornog vlasništva nad životinjama samo pusta želja nas koji želimo da u oblasti dobrobiti i zaštite životinja Crna Gora bude nalik na ostale uređene zemlje Evrope i svijeta," istakli su oni.

Oni navode da zbog svega građani i te kako gube povjerenje u inspekcijske službe, pa zbog toga ogroman broj slučajeva mučenja životinja i neodgovornog vlasništva ostaje neprijavljen.

"Odgovornim djelovanjem i radom na terenu nadležne institucije moraju motivisati građane da prijavljuju sve navedene slučajeve kršenja Zakona, ali im i istaći da je to njihova obaveza, baš kao što je i obaveza inspekcijskih službi da odmah po prijavi reaguju," zaključuju u saopštenju iz te NVO.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније