Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Radio Slobodna Evropa [ Objavio: O. Z. ]

09. 12. 2019. 17:42   >>  17:42

IZ AGENCIJE ISTAKLI

Vazdušni saobraćaj nije ugrožen

Ne postoje nikakve naznake da je sigurnost vazdušne plovidbe na bilo koji način ugrožena, saopštila je crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV), odgovarajući.

"Nadzornici naše Agencije, samostalno, ali i u saradnji sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva Srbije, proveli su u prethodne dvije godine više od 60 provjera i inspekcija u Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd u skladu sa zaključenim sporazumom i internim procedurama, tokom kojih nije utvrđena niti jedna neusaglašenost sa važećim sigurnosno regulatornim zahtjevima koja bi ukazivala na to da je sigurnost vazdušne plovidbe ugrožena", piše u odgovoru Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore na upit Radija Slobodna Evropa o upozorenju Samostalnog sindikata sabraćajnih pilota Srbije.

Navodeći da, Agencija za civilno vazduhoplovstvo tokom prethodnih deset godina nije dobila nijednu prijavu događaja o ugrožavanju sigurnosti usljed radnog vremena i/ili stresa kontrolora letenja, saopšteno je, “da je u Crnoj Gori radno vrijeme, trajanje smjena i odmora kontrolora letjenja propisano odredbama Pravilnika o radnom vremenu i odmorima kontrolora letenja, koji je u skladu sa evropskim standardima u ovoj oblasti”.

Iz Agencije navode, da o tome imaju potvrdu kontrolnih provjera krovnih organizacija civilnog vazduhoplovstva poput Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva – ICAO i Evropske agencije za sigurnost vazdušnog saobraćaja – EASA.

"ICAO kontrolnu provjeru imali smo u januaru, dok je EASA u julu kontrolisala usaglašenost sa propisima. Obje organizacije potvrdile su visok stepen usaglašenosti sa svjetskim standardima i evropskim propisima, a eksperti iz ovih organizacija pored kontrole u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, dio nadzornih aktivnosti obavili su i u organizacionim jedinicama SMATSA u Podgorici i Tivtu", dodaje se u pisanom odgovoru.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo je upoznata sa navodima Sindikata kontrole letjenja Srbije u kome je upozoreno da „Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letenja, što može da ugrozi bezbednost tog vazdušnog prostora“ i aktivno prati razvoj situaicje.

"Upoznati smo sa navodima i aktivno pratimo razvoj situacije, uz svakodnevnu koordinaciju sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva Srbije. Ukoliko se za tim ukaže potreba, Agencija za civilno vazduhoplovstvo će spremno reagovati, u skladu sa nadležnostima utvrđenim Zakonom o vazdušnom saobraćaju, podzakonskim aktima i internim procedurama Agencije. Agencija za civilno vazduhoplovstvo je sa pažnjom sagledala informacije koje su saopštili Sindikat kontrole letjenja i Samostalni sindikat saobraćajnih pilota Srbije, pa je, s tim u vezi, preduzela sve neophodne aktivnosti uz potrebnu komunikaciju sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i SMATSA doo", zaključuju iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније