Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi.

27. 05. 2020. 16:25 >> 16:24
8

CIRT

Kvalifikacija srpskih državljana kao ''nepoželjnih'' može biti opasna

Seljenje epidemiološkog pitanja na politički teren i kvalifikacija srpskih državljana kao „nepoželjnih“ u Crnoj Gori mogu biti veoma opasni po odnos između dva naroda. Prema zvaničnoj statistici Crne Gore, u strukturi gostiju koji odmor provode u našoj zemlji, srpski turisti tradicionalno su brojni i u vrhu, saopštili su iz Centra za istraživanje i razvoj turizma.

''Podržavamo ublažavanje mjera i otvaranje granica onim državama koje su se u prethodnom periodu uspješno borile sa širenjem virusa, a sve u cilju podsticanja ekonomije kroz turistička kretanja i dolazak inostranih turista'', navode u saopštenju.

Ističu da turizam jeste osnovna privredna grana naše države, ali Crnoj Gori na prvom mjestu mora biti bezbijednost i zdravlje svih njenih građana kada je u pitanju epidemiološka situacija sa Kovidom-19.

''Kao država i društvo ne smijemo dozvoliti da se prethodni uspješan rad u suzbijanju epidemije ugrozi na način da se virus potencijalno uveze iz država u kojima epidemiološka situacija s virusom još uvijek nije u potpunosti pod kontrolom. Crna Gore je danas prepoznata kao Corona Free destinacija koja je bezbijedna i epidemiološki sigurna za sve posjetioce. Ova činjenica će nas u narednom periodu, pored svih drugih prirodnih i kulturnih vrijednosti koje kao država posjedujemo, pozicionirati na sam vrh globalne turističke mape'', poručuju iz CIRT-a.

Povodom aktuelnih izjava državnog vrha susjedne Srbije, iz CIRT-a navode da takve izjave prije svega treba tumačiti u svijetlu predstojećih izbora u Srbiji.

''Retorika kojom se tamošnji političari služe jasno indicira kreiranje „fiktivnog spoljnog neprijatelja“ srpskog naroda kome je potrebna zaštita'', navode u saopštenju.

Odgovorno vođenje politike, kako kažu, ne smije da se vodi krilaticom „Cilj opravdava sredstva“.

''Seljenje epidemiološkog pitanja na politički teren i kvalifikacija srpskih državljana kao „nepoželjnih“ u Crnoj Gori mogu biti veoma opasni po odnos između dva naroda. Prema zvaničnoj statistici Crne Gore, u strukturi gostiju koji odmor provode u našoj zemlji, srpski turisti tradicionalno su brojni i u vrhu'', poručuju iz CIRT-a.

Naglašavaju da negativna kampanja, koja u Srbiji kreće pred svaku turističku sezonu, ne utiče na smanjenje broja turista, naprotiv Crna Gora ostaje omiljena destinacija. Očekuju da će tako biti i ove godine, ukoliko epidemiološke prilike to dozvole.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније