Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Pobjeda; Objavio. O.Z.

17. 09. 2020. 07:24 >> 07:24
14

VUČINIĆ

Administracija odbila sve moguće pametne savjete

Zaprepašćen sam da Ustavni sud, po službenoj dužnosti, zbog povrede niza članova Ustava i Zakona o izboru poslanika i odbornika Crne Gore, nije već pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti parlamentarnih izbora 2020. godine, istakao je u intervjuu za Pobjedu potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

On je dodao je istovremeno začuđen, „kad već nije Ustavni sud, da postupak nije iniciralo Udruženje pravnika, neka od nevladinih organizacija ili neko iz pravosuđa, odnosno, tužilačke organizacije“.

"Povrijeđeni su članovi 14 i 54 Ustava Crne Gore i član 52 Zakona o izboru poslanika i odbornika", kategoričan je Vučinić.

Razlog je, kako je ocijenio, to što je crkva vodila političku kampanju za račun opozicije.

Vučinić je kazao da je sveštenik Srpske pravoslavne crkve Gojko Perović jasno kazao da se prethodnih mjeseci crkva bavila politikom.

"Ali i bez njegovoga priznanja, u to se javnost mogla uvjeriti gledajući i slušajući beogradski klir, kako od januara do septembra ove godine, vodi političku kampanju za račun opozicije. Član 14 Ustava propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, što Srpska crkva nije poštovala, nego se, takozvanim litijama, direktno uključila u politički život. Iako je članom 54 Ustava izričito zabranjeno političko djelovanje i organizovanje stranaca i političkih organizacija čije je sjedište van Crne Gore, Srpska pravoslavna crkva, sa sjedištem u Ulici kralja Petra 5 u Beogradu, odnosno njene eparhije u Crnoj Gori, u kojima služe stotine klirika koji su strani državljani, stavila se u ulogu promotera, čak i učesnika političke kampanje opozicije. Povrijeđen je i član 52 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji propisuje da su učesnici u predizbornoj kampanji dužni da poštuju Ustav Crne Gore, zakone i kodekse profesionalne etike i obavezuju se na fer ponašanje, koje isključuje uvrede i klevete, kršenje pravila pristojnosti i vrijeđanje osjećanja javnosti. Očito da ni ovaj član Zakona u vezi poštovanja ustavne zabrane političkoga djelovanja Srpska crkva nije poštovala", smatra Vučinić.

Prema njegovim riječima, na rezultate i ovih izbora, kao i onih 1998. godine koji su na vlast doveli DPS, presudno su uticali glasovi liberala.

"Ovoga puta, DPS-ovu administraciju, koja ih je prezirala, sa više hiljada glasova datih koaliciji „Crno na bijelo“, poslali su u opoziciju. Samo na Cetinju Ura je dobila 1.300 glasova. A ta premudra, umišljena, nezahvalna i bezosjećajna administracija, odbila je sve moguće pametne savjete. Savjetovano joj je da povede kampanju vani, kojom je trebalo da obavijesti inostranu javnost da se ne otima imovina Srpskoj crkvi nego da je ta imovina, u vrijeme srpske okupacije od 1990. do 2006. godine, nezakonito izuzeta iz državnoga vlasništva, što nije poslušala", rekao je Vučinić.

On je kazao da administracija nije poslušala savjet da se od januara vodi ozbiljna organizovana kampanja po svim gradovima, kao svojevrstan odgovor na litije SPC, odnosno da se građanima saopšti istina o Zakonu.

"Naprotiv, da bi umilostivila Srpsku crkvu admiistracija je spriječila takvu kampanju Crnogorskoga pokreta, koji je početkom godine organizovao nekoliko uspješnih skupova. Usput, državnu politiku administracija je vodila i preko nekih portala koji su bili najobičnije zastiđe, i tako redom. Inače, toj istoj administraciji pošlo je za rukom i da ugasi ili pacifizira sve što su Crnogorci napravili, počev od medija, pa do većine nacionalnih institucija. To je namjerno uradila da bi na komociju mogla da vodi politiku, neometana od tih istih Crnogoraca koji bi mogli štošta da zahtijevaju, što bi u konačnici bilo od koristi i vlastima i državi. Crnogorska administracija nikada ništa nije napravila, i nije umjela da napravi, nego je sve što smo mi napravili ona uništila ili koristila kao trgovačku robu s državnim neprijateljima. Bila je gluva na sva naša dobronamjerna upozorenja i slijepa da vidi stvarnost. Eto joj sad rezultati takve mudre politike", poručio je Vučinić.

On je takođe poručio i da „svak ko pokuša da ukloni članove 62, 63 i 64 iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji temelje pravni osnov da se nezakonito prepisana crkvena imovina na Srpsku crkvu ponovo uzakoni na državu, čini akt veleizdaje“.

" Njime se zemlja dovodi u kolonijalni status, jer se 50 kvadratnih kilometara crnogorske teritorije, 61 manastir i 650 crkava prenosi u vlasništvo Srbiji. Bolje reći, to je ustvari uvertira za „puzajuću“ okupaciju. Znajući da Crnogorci to neće mirno gledati, mislim da nije mudro ovo pitanje pokretati. Na koncu, ni posljedice koje bi se iz toga izrodile nije moguće predviđeti. Pa bi inicijatori uklanjanja ovih članova iz Zakona i o tome trebalo da razmisle", kazao je Vučinić.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније