Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 10. 2020. 16:41 >> 16:41
4

VRBIČKA PEĆINA

Ostaci ljudi iz mezolita pronađeni u Nikšiću

Areholoških nalazišta iz perioda praistorije na teritoriji Crne Gore je malo, ali i te kako su značajna. Na prvom mjestu tu je svjetski poznata Crvena stijena, ali ništa manje značajna je i Vrbička pećina koja se nalazi u Dugi kraj Nikšića i koja je otkrivena tek prije desetak godina, od kada grupa domaćih i stranih arehologa proučava taj lokalitet. Tu su areholozi pronašli i najstarije ljudske ostatke na teritoriji Crne Gore, zube koji datiraju između 5 i 7.000 godina prije nove ere.

Krševita Duga kraj Nikšića, simbol otpora turskom osvajaču, ovih dana je opet u centru pažnje.

Ne pohode je naravno više vojske, već arheolozi koji su u stijenama Duškog klanca došli do fantastičnog otkrića.

Vrbička pećina je najmlađe arheološko nalazište iz perioda praistorije, a u njoj su pronađeni zubi, te kosti novorođenčeta, prvi direktni dokazi najstarijih ljudskih ostatatka u Crnoj Gori.

"Ljudski zub koji smo pronašli pripada periodu mezolita, to je oko 7.000 godine prije nove ere i taj zub za sada nije direktno datovan, ali smo radili DNK analize, koje nam govore o tome da je po genetskom nasljeđu to individua koja je najvjerovatnije dio tih mezolitskih lovaca i sakupljača koji su postojali na ovom području i širom Evrope u to vrijeme", kaže Dušan Borić – Univerzitet Kolumbija – Njujork.

"Naravno da nam je svima drago, jako milo, da vidimo potvrdu onoga što smo i mi pretpostavljali, i još kad znate da je najastariji za sada potvrđen zub, svakako da vas to čini srećnim", kaže Nikola Borovinić – areholog Centra za konzervaciju i arehologiju CG. 

Istraživanja pećine, koja krije tragove ljudskog naseljavanja i do 23.000 godina prije nove ere, Nikola i Dušan sa grupom arehologa započeli su 2012. godine.

Za to vrijeme pronašli su brojne artefakte koji otkrivaju život i običaje u praistorijskim zajednicama. 

"Kada je u pitanju period paleolita pronašli smo alatke od kremena i koštane ostatke, izgleda da je ova pećina u to vrijeme bila prolazna stanica za palaolitske lovce koji su ovdje lovili mrmote, to je jedna od zanimljivosti, gdje imamo najviše nalaza sa tragovima sečenja, gorenja itd...", kaže Borić.

Nikola isitiče da bez pomoći stručnjaka sa strane nije moguće na valjan i kompletan način raditi ovako značajna istraživanja.

"Samim tim mnoge neke analize šaljemo u inostranstvo da se tamo rade, jer nijesu dosptupne kod nas, tako je sada i tome ćemo da težimo u budućnosti", kaže Borovinić. 

Opština Nikšić tako na relativnom malom geografskom potezu sada ima dva značajna nalazišta, Crvenu stijenu i i Vrbičku pećina koja, smatra Nikola, po otkrivenim nalazima ne zaostaje za svjetski poznatim lokaliteotm. 

"Ja se nadam da ćemo ubuduće imati još ovako dobrih nalaza kao što smo do sada imali i da će Vrbička pećina postati jedan izuzetno poznat lokalitet", kaže Borovinić. 

Istraživanja za ovu godinu su završena. Prikupljeni materijal sada ide na analizu, a već naredne godine, svi se nadaju sa završenom Kovid krizom, opet u nove pohode na praistoriju Crne Gore.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније