Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 03. 2021. 13:57 >> 13:57

URGENCIJA CGO-A

Ministarstvo da se izjasni o eksternoj provjeri znanja

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je podnio urgenciju Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da ministarka hitno donese odluku po Inicijativi CGO-a za ukidanje eksterne provjere znanja učenicima do kraja pandemije korona virusom, saopšteno je iz te NVO.

Viša pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović kazala je da je do eksterne provjere znanja devetih razreda ostalo još svega 15 dana što, kako navodi, zahtijeva hitnost postupanja po podnijetoj Inicijativi.

"Radi se nesumnjivo o vanrednim okolnostima koji imaju svoj ogroman i negativan uticaj i na proces nastave i usvajanja znanja učenika, ali i na njihovo mentalno zdravlje. CGO očekuje da će Ministarstvo ovakav kontekst uzeti u ozbiljno razmatranje jer isti značajno ograničava realnu procjenu postignuća učenika i može imati posljedice i za njihov dalji proces obrazovanja i individualnog formiranja", kazala je Kaluđerović.

Iz CGO navode da eksterna provjera znanja jeste zakonska obaveza, ali da postoje i zakonski osnovi za njeno ukidanje sadržani u Ustavu Crne Gore i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a posebno u uslovima ovakve pandemije.

"CGO podsjeća da niti jednim zakonom o obrazovanju nije propisan online model nastave, a logično je bilo da djeca pohađaju neki od modela minimuma nastave u školskoj godini dok traje pandemija. Kako je zbog zaštite od zaraze redovna nastava svedena na minimum direktnog rada nastavnika i učenika, te je izostala njihova pedagoška interakcija, logično je i da se, na osnovu ustavne odredbe, prava građana na zdravstvenu zaštitu i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ukine odnosno otkaže eksterna provjera znanja koja izaziva visok rizik zaraze od korona virusa prilikom njenog održavanja", poručuju u saopštenju.

Naglasili su da se CGO ne zalaže za trajno ukidanje eksterne provjere znanja, već za racionalno djelovanje u uslovima nove realnosti, kao i osjetljivog mentalnog zdravlja mladih koji nijesu imuni na rokove i pritiske a pojačavanje tog pritiska u ovakvoj situaciji dodatno ne može djelovati dobro na njih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније