Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 05. 2021. 10:37 >> 10:40
1

OMBUDSMAN

Neprihvatljivi bilo kakvi pritisci i ugrožavanje slobode medija

U svijetlu posljednjih informacija o otvorenim prijetnjama i zastrašivanju novinara u Crnoj Gori, ali i regionu, institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda podsjeća da su neprihvatljive bilo koje vrste pritisaka i ugrožavanja slobode medija, osuđuje njihove pojave i poziva da svi slučajevi budu efikasno ispitani i procesuirani.

"To posebno imajući u vidu nepovoljan ambijent za rad novinara, u dužem vremenskom periodu, koji izaziva zabrinutost domaće ali i međunarodne javnosti. Dodatno zavrinjava što su prijetnjama, uvredama i drugim neprimjerenim komentarima izloženi nerijetko i članovi porodica novinara, uključujući i djecu. Ovakva praksa se mora mijenjati, a posebno insistiramo na adekvatnoj administraciji kometara na portalima i profilima medija na društvenim mrežama, koji su i dalje dominantno izvorište govora mržnje", poručuju iz kancelarije Ombudsmana.

Mole sve one koji su nezadovoljni načinom izvještavanja, poštovanjem programskih standarda ili smatraju da su im objavama povrijeđena neka druga prava, da ulože prigovore i iskoriste raspoložive procedure pred Medijskim savjetom za samoregulaciju, ombudsmanskim tijelima medija koji ih posjeduju, Agencijom za elektronske medije i u krajnjem nadležnim sudovima.

"Iako je osnovni mandat Institucije da postupa u odnosu na državne i organe javne vlasti, te samim tim ne može donositi odluke o privatnim medijima (izuzev kada se radi o slučajevima diskriminacije), sve češće dobijamo i obraćanja samih medija sa ukazivanjima na sporan način izvještavanja kolega, gdje se traži naš stav po pitanju kršenja Kodeksa novinara, da se odredimo prema uređivačkoj politici  i sl. Ovakvi primjeri samo su još jedan u nizu argumenata koji ukazuju na potrebu pronalaska adekvatnog mehanizma samoregulacije medijskih sadržaja, ali i jačanja međusobne solidarnosti i poštovanja samih kolega, što bi zasigurno ubrzalo rješavanje nekih od postojećih problema", poručuju iz kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније