Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 07. 2021. 16:20 >> 16:23

RAIČEVIĆ

Budžet Opštine Bar ostvaren 99,5%, izmirene sve obaveze

Uprkos epidemiji i krizi izazvanoj Kovid-19 virusom, ostvarenje budžeta Opštine Bar za 2020. je na nivou od 99,5% u odnosu na plan, odnosno ostvareni su primici u iznosu od 19.454.845 eura, što predstavlja gotovo apsolutno ostvarenje planiranog Budžeta. Osnovni cilj bio je obezbijediti stabilnost javnih finansija, ali i mogućnost redovnog servisiranja svih obaveza, što je uspješno realizovano, naglasio je na današnjoj sjednici Skupštine Opštine predsjednika Opštine Dušan Raičević.

Naglasio je da je Opština očuvala najznačajnije primitke iz sopstvenih prihoda, a to su porez na nepokretnosti koji je ostvaren na nivou od 5.292.306 eura ili 96,2% od planiranog, kao i naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta po osnovu koje je ostvaren prihod od 2.800.008 eura ili 83,1% ostvarenosti u odnosu na plan.

"U nepovoljnoj situciji izazvoj epidemijom i krizom, ovakvo ostvarenje i održivost sopstvenih prihoda ogroman je uspjeh Opštine Bar. Isplaćeno je svih dvanaest bruto zarada za 2020. godinu, isplaćene su sve dotacije društvima i ustanovama čiji je osnivač Opština kao i svi transferi institucijama, pojedincima i nevladinom sektoru. Opština Bar je ujedno i prva opština u Crnoj Gori koja je izmirila sve dospjele rate i u potpunosti izmirila dug shodno Ugovoru o reprogramu zaključenim sa Ministarstvom finansija u februaru 2015. godine. Važno je naglasiti da je od početka mandata u avgustu 2018. godine ova lokalna uprava do 31.12.2020. godine, odnosno za nešto više od dvije godine umanjila opštinski dug za čak 9.56 miliona eura", istakao je Raičević.

Cilj je bio i nastavak realizacije, ali i otpočinjanje novih vrijednih kapitalnih projekata, pa je na Prijedlog predsjednika prvi put usvojen Strateški plan razvoja Opštine Bar za period 2020-2025.

Kako se navodi u saopštenju Opštine, najznačajniji razvojni projekti su rješavanje višedecenijskog problema vodosnabdijevanja i odvođenja i tretmana otpadnih voda u naseljima Dobra Voda, Veliki pijesak i Utjeha, za oko 10.000 domaćinstava i privrednih subjekata, za što su stvoreni uslovi formalizovanjem saradnje sa Regionalnim vodovodom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj u vrijednosti aranžmana od 12 miliona eura. Isto tako u rješavanje ovog problema u naselju Sveti Ivan uloženo je preko milion eura.

Opština završava radove na izgradnji šetališta u Sutomoru u saradnji sa Upravom za javne radove i JP za upravljanje morskim dobrom, čime će Sutomore dobiti savremen izgled i novu atraktivnost i poželjnost kao turistička destinacija u rangu sa elitnim ljetovalištima Mediterana.

Završeni su radovi i na izgradnji Kuće maslina u Starom Baru koja će uskoro biti stavljena u funkciju kao novi i savremen centar maslinarstva u gradu i regionu, dok je u toku priprema za izgradnju Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju a izgradnja stambenog objekta za penzionere u saradnji sa Udruženjem penzionera Bara već je započeta.

Radovi na izgradnji nadvožnjaka prema Bjelišima, preko pruge i kompletiranje cijele trase Bulevara sa kružnim toko sa kojim će činiti cjelinu, ukupne vrijednosti oko 2.4 miliona eura, u završnoj su fazi i trasa će biti stavljena u funkciju narednih dana, dok su radovi na izgradnji ulice od kružnog toka kod mosta rijeke Željeznice ka unutrašnjosti Ilina završeni i to u ukupnoj vrijednosti od preko 630 hiljada eura.

Osim toga, Opština je izdvojila sredstva i za civilni sektor, omladinske i organizacije za kulturu, narodnu kuhinju ali i za obrazovanje. Nagrađeno je 108 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola, dodijeljeno je 543 kompleta udžbenika za učenike prvih razreda osnovnih škola a Opština nastavlja da obezbjeđuje besplatan prevoz učenika na teritoriji cijele Opštine po čemu je Bar prepoznat već godinama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније