Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vanja Rakonjac, TVCG

07. 09. 2021. 16:11 >> 17:46

MOJKOVAC

Sanacija deponije u Zakršnici došla na red

Privremena deponija na obali Tare u Mojkovcu već decenijama je ekološki problem grada. Izmještanje i sanacija odlagališta čekaju se godinama. Lokalna uprava, međutim, najavljuje skorije otvaranje transfer stanice i reciklažnog dvorišta u čiju je izgradnju uloženo dva miliona eura, čime će se riješiti i ova ekološka crna tačka u gradu.

Sa rijekom Tarom i njenim okruženjem Mojkovac se svrstava u gradove sa velikim turističkim potencijalom. Slike smeća i neuređenog divljeg odlagališta, međutim govore da je odmor na obali rijeke nezamisliv. Prizor pored magistralnog puta zabrinjava već četiri decenije, koliko traje odlaganje otpada u mjestu Zakršnica na samo šest kilometara od urbane gradske zone.

Direktor JKP Mojkovac Predrag Smolović kaže da grad nije imao samo tu crnu ekološku tačku na obali Tare.

"Jalovišto je bilo mnogo veći problem i ovo je manje pažnje zavređivalo i kod države i kod lokalne uprave", kazao je Smolović.

Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i održivi razvoj Jovan Marković ističe da se povremeno otpad razastire u slojeve od 10 do 12 cm i prekriva slojem zemlje, čime je spriječeno da vjetar raznosti tu otpad u okolni prostor i negativni uticaj privremene deponije je sveden na najmanju moguću mjeru.

Za Mojkovčane je zatvaranje deponije prioritet, skladištenje smeća zamijeniće transfer stanica sa reciklažnim dvorištem. Moderno postrojenje izgrađeno je sa dva miliona eura.

U Sekretarijatu očekuju ovih dana puštanje tog postrojenja u rad, tim će se staviti tačka na odlaganje smeća na privremenu deponiju. Namjera je da se prostor deponije uredi.

"Očekujemo da se uredi kao što je napravljeno i prilikom sanacije jalovišta, tako je projektom definisano. To će biti jedna zelena površina i za pet godina neće se poznati ovaj prosator, kao što se danas ne poznaje da je nekada bilo jalovište. Na tom mjestu je sada jedna ozbiljna sportsko rekreativna zona", kazao je Smolović.

U Opštini planiraju i sanaciju još tri odlagališta. Ulaganja tek predstoje i ukoliko se sve bude radilo po planu prizori sa obale Tare i mojkovačkih pejzaža biće ljepši. I za život i za fotografije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније