Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 09. 2021. 07:40   >>  23:23

OPASNOSTI VREBAJU

Zakoni koji štite djecu čekaju u fiokama

Vijest da je tridesetosmogodišnjak trčao za osmogodišnjom djevojčicom, a danima prije toga presretao osobe ženskog pola i skidao se pred njima uznemirila je roditelje u Crnoj Gori, ali i cjelokupnu javnost. Sproveden je u zatvor, uz kaznu od 60 dana. Težih posljedica na sreću, ovog puta, nije bilo. Dok se čeka pooštravanje kazni za krivična djela protiv polne slobode, u kojima su oštećeni djeca i maloljetna lica, društvo i zajednica obavezni su da reaguju. Jedan od načina je, kažu stručnjaci, i policajac u zajednici.

Pomoćnica zaštitnika za dječja prava Snežana Mijušković, za Radio Crne Gore, ističe da kao društvo, treba da se potrudimo da nam okruženje bude što bezbjednije za djecu. Važno je da kada prepoznamo nešto što nije primjereno da se dešava u zdravoj zajednici, možemo nekom brzo i da prijavimo.

„Ono na šta mi ukazujemo, i kroz svoj svakodnevni rad promovišemo, jeste zpotreba za što većom edukacijom djece, da znaju kakvi sve problemi i izazovi ih vrebaju. U ranijem periodu nešto što smo cijenili kao vrlo dobru praksu su bili policajci u zajednici. Koji su praktično mogli da prepoznaju sve negativne pojave, a kojima su građani i djeca posebno za svaku neprijatnost i nelagodnost mogli da se obrate. To je nešto na šta ukazujemo duže vrijeme i jeste zaista na donosiocima odluka, da urade nešto u skladu sa tim“, kazala je Mijušković.

No, donosioci odluka su spori, a u međuvremenu opasnosti vrebaju. Vlada je još u maju uputila Skupštini da u hitnoj proceduri usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakonika. Usvajanje zakona još se čeka, kaže Kristina Mihailović iz Udruženja roditelji.

„Poslanici nijesu u stanju da se sastanu, nas više ne interesuju niti političke razmirice, niti bilo šta drugo. Valjda su djeca prioritet, treba da se sjedne i da se takvi zakoni usvajaju po nekakvoj hitnoj proceduri“, kaže Mihailović.

To što je počinilac pronađen dobro je. Brza reakcija policije je za pohvalu. No, jasno je da je problem kompleksan i da treba djelovati u više pravaca, kaže Mijušković.

„Dobro je da je pronađen on je sada u zatvoru. Činjenica je da sada sa njim treba da rade stručnjaci u zatvoru da bi taj problem uspio da prevaziđe“.

I Mihailović ističe da počinilac takvog djela nakon izlaska iz zatvora mora biti pod nadzorom.

„Tu osobu neko mora na neki način da nadzire. Šta će da se desi kada izađe, desiće se isto ili vrlo slično. Vrlo je čudna situacija da za takve stvari toliko dugo pričamo. Govorimo o tome da treba da zaštitimo djecu od opasnosti i osoba koje na takav način mogu da ih ugroze, mi se kao država evo kanimo deset godina da pooštrimo kazne“, navodi ona.

Mijušković kaže da isto kao što društvo treba da ima spremne odgovore i podršku žrtvama, tako mora da ima i programe koji su namijenjeni počiniocima, kako im se to više ne bi ponovilo.

„Različita istraživanja ukazuju da što je više takvih programa i što se više radi sa počiniocima, sve su manje mogućnosti da počine opet isto djelo. U današnje vrijeme gdje je život itekako pretočen na društvene mreže gdje se mnogo toga događa kao što može biti dobrih tako može biti i mnogo loših, zato djecu treba edukovati,“ istakla je.

Dok političarima Zakoni koji će štititi djecu čekaju u fiokama, roditeljima, profesorima i vaspitačima ostaju stalne edukacije djece i ukazivanje na negativne pojave kako bi najmlađe sačuvali od svih rizika koji ih vrebaju.

 

Milica Mandić, Radio Crne Gore 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније