Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

08. 10. 2021. 22:09 >> 22:10
4

KONSULTACIJE SA MINISTARSTVOM

Potrebna veća uključenost vjerskih zajednica pri donošenju odluka

Predstavnici Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore i Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava održali su danas, prvi u nizu, krug konsultacija sa predstavnicima evidentiranih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, sastanak je bio prilika da se razmjene mišljenja i vizije o budućoj saradnji Vlade Crne Gore, Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava i vjerskih zajednica.

Savjetnica predsjednika Vlade za manjine Maida Gorčević istakla je da će Vlada, u skladu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, obezbijediti ravnopravnost svih vjerskih zajednica i poštovanje prava i sloboda, u skladu sa savremenim standardima u toj oblasti.

Državni sekretar Bojan Božović naglasio je da Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava ostaje privrženo najboljoj evropskoj demokratskoj praksi i odlučno je da osigura ravnopravan pristup države prema svim vjerskim zajednicama.

"Takođe, upoznao je prisutne sa trenutnim prioritetima Ministarstva koje se odnose na zaokruživanje zakonskih odredbi, odnosno izradu podzakonskih akata", saopštili su iz Vlade.

Kako se navodi, predstavnici vjerskih zajednica pojedinačno su iznijeli niz poteškoća sa kojima se susrijeću u svom radu, zajednički naglašavajući da je u crnogorskom društvu potrebno graditi odnos toleracije i razmijevanja prema svim vjerskim zajednicama, te da je neophodan veći stepen prihvatanja njihovih zajednica u društvu.

"Predstavnici Vlade i vjerskih zajednici saglasni su da je potrebna veća uključenost zajednica pri donošenju odluka koje mogu uticati na njihov rad, ali i važnih pitanja za crnogorsko društvo koja nijesu uvijek vjerske prirode", piše u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Crkve Hristovog Jevanđelja, Eparhije Podgoričko-Dukljanske Pravoslavne Crkve Crne Gore, Crkve Isusa Hrista Svetaca poslednjih dana u Crnoj Gori, Hrišćanske adventističke crkve, Hrišćanskog centra “Svetionik”, Jevanđeoske Crkve “Riječ Božija”, Hrišćanske zajednice „Mozaik“, Biblijske Hrišćanske Zajednice, Zajednice Jevanđelja Isusa Hrista i zajednice Baha’i Vjera.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније