Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

22. 10. 2021. 21:30 >> 21:30
1

NEMA RASKIDA UGOVORA ZA MHE

Nadležni ne reaguju, novi protest u Barama Kraljskim

Mještani Bara Kraljskih najavili su u nedjelju 24. oktobra novi protest, jer kako ističu nadležna ministarstva neće da raskinu ugovore za projekte izgradnje malih hidroelektrana na rijekama u opštini Kolašin, iako je jasno da su nezakoniti.

"I pored činjenice da je nakon protesta u Podgorici koji je održan 19. oktobra i zahtjeva upućenih Vladi Crne Gore od Pokreta Sačuvajmo rijeke Crne Gore izdejstvovan sastanak u prostorijama Ministarstva ekologije na kojem su ponovljeni zahtjevi mještana Bara Kraljskih i predstavljeni dokazi, činjenice i pravna argumentacija za raskid ugovora, nadležna ministarstva i dalje pokušavaju da čitav proces oko raskida štetnog i nezakonitog koncesionog ugovora skrenu sa suštine i činjenica na formu, odnosno manje važne ili gotovo nebitne stvari", naglašavaju u saopštenju Pokreta Sačuvajmo rijeke.

Kako dodaju, pojedini državni službenici činjenično stanje na terenu ne žele da vide, a ono na najbolji način demantuje svu prateću dokumentaciju koncesionara.

"Prošlo je 15 mjeseci i održano je više sastanaka sa odgovornim državnim predstavnicima ali Ministarstvo kapitalnih investicija i pored svih dokaza i dalje ne raskida ugovore koji narušavaju osnovna ljudska prava. Ni nova vlast kao ni njihovi prethodnici cent jedan nijesu uložili u obnavljanje škola, bolnica, niti za pomoć poljoprivrednim imanjima niti za otvaranje fabrika. Mnogi su se zbog toga iselili i jedino što je ljudima preostalo je voda koju uporno pokušavaju da im otmu tzv. investitori. Osim što Vlada neće da raskine štetne ugovore, ona se pravi da ne vidi kriminal koji se dešava u Parku prirode Komovi. Naime, isti koncesionar Miranović, koji ima elaborat samo za rijeku Crnju, počeo je ljeta 2020-e, uoči izbora, da gradi malu hidroelektranu na Čestogazu, koja se čak ni ne pominje u tom elaboratu i za šta nema nijednu dozvolu. Prethodno je, na samom početku pandemije kada nije bilo novca za respiratore, od Investiciono-razvojnog fonda čašćen sa 4,5 miliona eura", tvrde u Sačuvajmo Sinjajevinu.

Mještani Bara Kraljskih su tim povodom 30. septembra prošle godine predali krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu zbog uništavanja rijeke Čestogaz, tj. krađe rijeke koja pripada Parku prirode Komovi.

"Tužiteljka već godinu dana radi 'izviđaj' tako što poziva različite vještake i odugovlači istražni postupak, umjesto da vještaci potvrde da Čestogaz ne pripada slivu Crnje. Tužiteljku ne interesuje ni činjenica da Miranović nema nijednu dozvolu niti elaborat za tu rijeku, niti je zanima da utvrdi činjenice koje je vrlo lako mogla dobiti od Hidro-meterološkog zavoda ili iz vojnih mapa, a to je da je Crni potok pritoka Čestogazu, a da je Čestogaz pritoka Ljubaštice. Ona namjerno izbjegava da utvrdi ono što svaki laik vidi jer bi time bilo još jednom potvrđeno da je elaborat za Crnju izrađen na osnovu netačnih podataka", naglašavaju u saopštenju.

Pitaju se za čije interese radi Ministarstvo kapitalnih investicija i zašto se izbjegava raskid ugovora za projekte koji narušavaju ljudska prava.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније