Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

09. 11. 2021. 15:25 >> 15:26

DONACIJA AMERIČKIH HUMANISTA

U DZ Podgorica novi digitalni rendgen aparat

Dom zdravlja Podgorica od danas će na novom digitalnom rendgen aparatu obavljati snimanja pacijentima kojima je potreban ovaj vid dijagnostike, zahvaljujući humanistima iz američkih i nacionalnih kompanija, saopštili su iz te zdravstvene institucije.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović prilikom zvaničnog puštanja u rad novog rendgena, istakla je da će ova donacija, vrijedna preko 70 hiljada eura, doprinijeti da građani glavnog grada, ubuduće rendgen snimke dobijaju mnogo efikasnije i brže i sa manjom dozom zračenja, jer je riječ o aparatu najnovije generacije sa izuzetnim karakteristikama.

"Pregled traje mnogo kraće nego na klasičnom rendgen aparatu, pouzdanost dijagnostičkog procesa je povećana, a doza zračenja biće značajno umanjena. Njegovom primjenom smanjiće se i troškovi za štampanje snimaka na filmu, jer će se snimci narezivati na CD. Njihova distribucija biće pojednostavljena, postoji mogućnost arhiviranja i naknadnog pregledanja digitalnih snimaka, alat za prikaz snimka je računar, tako da je dostupan bez obzira na mjesto, gdje je obavljeno snimanje", pojasnila je ministarka zdravlja.

Prema njenim riječima, Ministarstvo zdravlja, nabavkom savremenih medicinskih aparata, kao i unapređenjem tehnoloških i prostornih kapaciteta, ispunjava svoj cilj i zadatak da građani dobijaju kvalitetne i efikasne zdravstvene usluge u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

"Iskoristiću i ovu priliku da se još jednom zahvalim svim donatorima, koji su shvatili značaj ulaganja u zdravstvo i koji nam na ovaj način pomažu da zajedno unapređujemo sistem zdravstvene zaštite", naglasila je Borovinić Bojović.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić je kazao da se nada se da će naredne godine ovdje zajedno moći da puste u rad i novi digitalni mamograf, koji je predviđen budžetom za 2022. godinu.

"Vjerujem u ovu generaciju mladih ljudi, rukovodilaca da će ići brže i bolje naprijed. Moramo biti otvoreni i transparentni. Mislim da je trebalo i prije nas da bude nabavljen ovakav aparat. Bitno je da je aparat sada tu i da građani glavnog grada od danas imaju ovakav benefit. Ono što je sigurno i što bih ja kao rukovodilac želio je da ovaj aparat ne traje narednih 20 godina nego da za nekoliko godina bude zamijenjen sa nekim boljim i efikasnijim", poručio je Jokić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније