Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 12. 2013. 09:36 >> 09:37
4

LP BUDVA

Đukanović Beogradu da traži 'budvansko blago'

Budvanski liberali zatražili su od premijera Mila Đukanovića da, prilikom njegove predstojeće posjete Beogradu, pokrene proceduru za vraćanje arheoloških predmeta iz nekropole otkrivene izgradnjom hotela „Avala“ , a koje su odnijeli Karađorđevići.

Tražili su da Đukanović u svoju delegaciju uključi i ministra kulture sa „preciznim zadatkom da pred nadležnim ministarstvom Srbije pokrene proceduru za vraćanje umjetničkog blaga odnijetog iz nekropole u Budvi“, prenosi Portal Analitika.

„Kralj Aleksandar I Karađorđević besplatno je 1918. godine pripojio Crnu Goru Srbiji, a njegov rođak, knez Pavle, po istoj cijeni, 1937. godine, svom muzeju u Beogradu dodao neprocjenjivo arheološko blago nekropole Starog grada Budve“, rekao je juče predsjednik budvanske Liberalne partije, Blažo Rađenović.

On je kazao da su kolekcionarski apetiti kneza Pavla, ljubav prema zlatnom nakitu i ostalim dragocjenostima iz Grada mrtvih u Budvi, nauci poznati kao „arheološka pljačka stoljeća“.

„Pokrećemo inicijativu sa namjerom da vratimo blago koje je opljačkano u Budvi, i nadamo se da će ova posjeta Beogradu premijera Đukanovića uroditi plodom. Vjerujemo da će naše napore shvatiti ozbiljno, jer je riječ o neprocjenjivom bogatstvu koje je Budva imala. Imamo dokumenta da se, osim u Beogradu, dio tog blaga nalazi u Zagrebu, Splitu, kao i u Londonu. O svemu ćemo dopisom obavijestiti Ministarstvo kulture Crne Gore, predsjednika Opštine, Lazara Rađenovića, kao i lokalnu Javnu ustanovu Muzeji i galerije. Namjera nam je da organizujemo niz javnih tribina na koje ćemo pozvati stručnjake iz ove oblasti koji žele da doprinesu povratku ovog umjetničkog blaga u Budvu“, rekao je Blažo Rađenović.

Riječ je o bogatoj zbirci zlatnog nakita, kao i o kolekciji rimskoga i grčkoga stakla izuzetne vrijednosti, ali i predmeta od keramike i bronze.

„Detaljan opis razgrabljeng arheološkog blaga iz Budve za stručnjake nije tajna. Tajna je da li naša država, odnosno Ministarstvo kulture, ima svijest o tome. Red je da to saznamo“, zaključio je Rađenović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније