Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 12. 2013. 12:11 >> 12:21
1

''DOMAĆINSKI''

MUP zbog tužbi daje 4 miliona

Ministarstvo unutrašnjih poslova isplatiće ove godine, na osnovu tužbi zaposlenih u tom resoru, oko četiri miliona eura, saopštio je ministar Raško Konjević.

Konjević je, na sjednici Odbora za odbranu i bezbjednost, rekao da se tužbe zaposlenih odnose uglavnom na nedodjeljivanje godišnjih odmora i prekovremeni i noćni rad.


''Susretali smo se troškovima prekovremenih sati zaposlenih i evidencija je prethodnih godina to nekvalitetno radila'', naveo je Konjević.

On je dodao da se sada ta evidencija mnogo kvalitetnije radi.

''Ove godine ćemo za tužbe zaposlenih platiti četiri miliona eura jer, između ostalog, četiri godine Uprava policije nije izdala rješenje o godišnjim odmorima. Donijeli smo uputstvo kojim će se urediti ta pitanja«, kazao je Konjević.

Odbor je danas razmatrao Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu, sa izvještajem o njegovoj reviziji, u dijelu koji se odnosi na MUP, Ministarstvo odbrane i Agenciju za nacionalnu bezbjednost.

Odbor je, glasovima vladajuće koalicije, predložio parlamentu da usvoji Predlog zakona. Protiv Predloga su glasali predstavnici Demokratskog fronta, dok su uzdržani bili poslanici Socijalističke narodne partije. Predstavnik Ministarstva finansija Mihailo Pejović rekao je da je budžetom, za prošlu godinu, za te tri jedinice bilo predviđeno 113 miliona eura, a da je rebalansom taj iznos korigovan na 110 miliona.

Predsjednik Senata Državne revizorske institucije, Milan Dabović, kazao je da DRI dala uslovno mišljenje na Predlog zakona.

''DRI je imala primjedbe na rebalans budžeta i na njegovu tehničku primjenu'', rekao je Dabović.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić, rekao je da budžet ministarstva odbrane prošle godine bio 37 miliona eura, a da je zbog rebalansa ta cifra umanjena za milion.

''Na personalne izdatke išlo je više od 70 odsto budžeta'', rekao je Samardžić.

On je saopštio da se moraju stvoriti zakonski uslovi da bi ministarstvo trošilo novac koji ostvaruje kroz prihode.

''Ove godine ostvarili više od milion eura prihoda, a potrošili samo 60 hiljada eura, prije svega jer nije uređeno avansno plaćanje jer nam se moraju stvoriti zakonski uslovi da bi taj novac trošili. Da nam neko da 100 miliona eura taj novac nam treba jer ga ne možemo na osnovu zakona potrošiti'', rekao je Samardžić.

Konjević je kazao da u MUP nema više osoba zaposlenih po ugovoru o djelu, što je, kako je naveo, bila primjedba DRI-a.

Sanja Raičević iz ANB-a rekla je da je ta ustanova prošle godine potrošila oko 5,6 miliona eura opredijeljenjih iz budžeta.

Velizar Kaluđerović iz SNP-a ocijenio je da DRI u svom izvještaju nije komentarisala kupovinu policijskog kampa na Zlatici.

''Taj posao je bio vrlo problematičan'', naveo je Kaluđerović.

Konjević je kazao da to pitanje treba postaviti Vrhovnom državnom tužiocu. Ministar je dodao da ne zna zbog čega je taj prostor plaćen 8,4 miliona eura, ocjenjujući to je bilo pogrešna odluka prethodne Vlade koju treba provjeriti.

''To je neracionalna i neekonomična odluka, jer bi se sa osam miliona eura u MUP-u mnoge stvari mogle popraviti'', kazao je Konjević.

 

Ministar je naveo i da je vozni park MUP-a i dalje preveliki, i da se to mora riješiti.

''I pored toga što je vozni park predimenzioniran, u katostrafalnom je stanju. Od 85 automobila saobraćajne policije, 13 je neispravno, a ostatak je prešao preko 300 hiljada kilometara'', naveo je Konjević.

On je rekao da će MUP naredne godine pokušati da obnovi dio voznog parka saobraćajne policije.
 

Član Odbora, Nebojša Medojević kazao je da to tijelo treba da utvrdi šta bezbjednosnom sektoru nedostaje za osnovni rad.

On je predložio da Odbor održi posebno konsultativno saslušanje na tu temu.

''Ne znamo još kakvu tehničku opremu za prisluškivanje ima policija i ANB, a treba vidjeti i šta nedostaje ministarstvu odbrane za ispunjavanje NATO standarda'', rekao je Medojević.

Predstavnik DF-a Predrag Bulatović kazao je da DRI prilikom revizije ne može da pristupi svim podacima, ocjenjujući da toj instituciji treba omogućiti pristup tajnim podacima, u dijelu koji se odnosi na finansije.

On je kazao da je potrebno staviti Strategijski pregled odbrane ne dnevni red Odbora.

''Aktuelni ministar je u potpunosti poništio stari Strategijski pregled odbrane i o tome Odbor mora da razgovara'', naveo je Bulatović.

On je rekao da su ulaganja u infrastrukturu VCG izuzetno mala, dok glavni troškovi u tom resoru idu na plate zaposlenih.

Vasilije Lalošević iz SNP-a pitao koliko je ukupno koštalo angažovanje VCG u ISAF misiji.

Samardžić je rekao da je prošle godine oko četiri miliona eura potrošeno na učešće u misijama.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније