Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

28. 05. 2022. 13:44 >> 13:50
2

PROTEST ZBOG PRODAJE AKCIJA

Zabraniti privatizaciju Svetog Stefana

Na rivi ispred grad-hotela “Sveti Stefan” održan je protest mještana i građana  koji su izrazili revolt zbog prodaje akcija kompanije “Sveti Stefan hoteli”, koja gazduje grad hotelom “Sveti Stefan” i Vila Miločer. Podnosilac inicijative za vraćanje hotela Sveti Stefan u državno vlasništvo  Blažo Kažanegra kazao je Portal RTCG-a da je riječ o transakciji koja je dovela jednog privrednog subjekta u situaciju da ima preko 30 odsto akcija. Prema njegovim riječima, mještani su spremni da stalno protestuju i "napominju Vladu da je Sveti Stefan u opasnosti".

"Od Vlade tražimo da se donese lex specialis, da se uredi poslovanje firme Sveti Stefan, da se zabrani prodaja akcija koje su u državnom vlasništvu, te da se izričitom uredbom trajno zabrani prodaja akcija koje su u državnom vlasništvu", poručio je Kažanegra.

Dodaje da nezadovoljni građani zahtijevaju i da se uvede pravo preče kupovine u korist države.

"To znaci da kada neki privredni subjekt koji ima akcije hoće da ih proda na tržištu, on prvo mora da ponudi državi po određenoj cijeni, i tek onda ako država odbije, da se ide na tržište", pojašnjava Kažanegra.

Govoreći o daljim koracima, on dodaje da ukoliko se Sveti Stefan otvori mještaniu protestima neće ugroćavati sezonu. Međutim, poručuje da "ako dođemo u posjed informacija da je država prodala i najmanji svoj dio i povećala udio privatnog kapitala, mi moramo reagovati".

Predsjednica Odbora direktora “ Sveti Stefan hoteli” Dragana Kažanegra Stanišić kazala je da je današnje okupljanje još jedan od niza akcija lokalne zajednice, i njenog pokušaja da iskaže bunt i neslaganje sa prodajom akcija od prije par dana. 

"Država mora preduzeti sve što je u njenoj moći da preduprijedi ovakve situacije, da se postavi kao prioritetan kupac akcija, odnosno da uveća svoj udio u kapitalu i vlasništvu društva Sveti Stefan Hoteli", poručila je Kažanegra - Stanišić. 

Ona je pojasnila da protest nije usmjeren protiv zakupca Adriatic propertis-a.

"Ova današnja akcija apsolutno nema nikakve veze sa zakupcem hotela, sa Adriatic propertisom, nikakav bunt se ne iskazuje u tom pravcu. Prosto mi kao građani smatramo da je Sveti Stefan i imovina koja se nalazi u neposrednom okruženju, Hotel Miločer i sve ono što čini tu jednu cjelinu - prosto od neprocjenjive vrijednosti. Ne može se trgovati sa istorijom i prošlošću, jer upravo to predstavlja i najveću vrijednost čitavog tog kraja. Dakle Država mora da zaštiti svoje interese i samim tim zadovolji interese i svih građana lokalne zahjednice, i šire, svih građana Crne Gore", poručila je ona. 

Protestnom okupljanju prisustvovao je i poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović koji je  kazao da bi država na jedan energičniji način trebala da se pozabavi ovim problemom koji traje već godinama. 

"U ovim tranzicionim vremenima, dosta nacionalnog blaga izgubljeno je i pošlo je u privatne ruke, i mislim da tom nikako ne bi smio da bude slučaj sa Svetim Stefanom", kazao je Krapović.

Govoreći o prodajiu akcija na berzi, koje su i pokrenule ove proteste on je kazao da se još uvijek država pita.

"U svakom slučaju i dalje se država pita i ona ima većinski paket akcija, koji bi trebala da uvećava ako je u mogućnosti i da na jedan energičniji način zaštiti interese Crne Gore i ovog brenda koji mora pripadati Crnoj Gori. Sveti Stefan kao dragulj, kao zaštitni znak CG mora ostati u državnom vlasništvu. Sa druge strane tu je i kulturnmo nasleđe, i ima tu više dimenzija tako da mislim da je sada na nadležnima u državi, prije svega na ministru ekonomskog razvoja i turizma Goranu Đuroviću, kao i premijeru Dritanu Abazoviću da daju odgovore šta su strateški pogledi ove vlade, ja bih rekao nelegitimne", kazao je Krapović. 

On je podsjetio da je još uvijek na čelu Odbora za turizam, te da će iskoristiti sve mogućnosti da pokrene ovo pitanje pred nadležnim organima.

"Ja te odgovore očekujem i kao poslanik ja ću ih lično i tražiti kroz razne forme. Još uvijek sam na čelu Odbora za turizam. Druga godina za redom je da se ugovor krši. Hotel nije otvoren, plaže nijesu uređene, i imaćemo značajne negativne efekte. Mora se krenuti naprijed", poručio je Krapović, koji je i bivši predsjednik Opštine Budva.  

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније