Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

01. 06. 2022. 12:17 >> 12:22
22

REAGOVANJE

MCP: Vlada da se distancira od Konjevićevih izjava

Mitropolija crnogorsko primorska pozvala je Vladu Crne Gore da se jasno i nedvosmisleno distancira od jučerašnjih izjava ministra odbrane Raška Konjevića.

MCP je reagovala povodom izjave Konjevića koji je na sastanku sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuartom Pičom, ukazao na to da "Crna Gora godinama trpi uticaj treće strane, te da je u bliskoj prošlosti bilo teško objasniti međunarodnim partnerima distinkciju između obavještajne i religiozne strane jedne vjerske zajednice, kao produžene ruke malignog političkog uticaja trećih strana".

Advokat Zoran Lazarević, predsjednik Crkvene opštine topaljsko-hercegnovske i član Pravnog savjeta MCP optužio je ministra odbrane Raška Konjevića da iznosi neistine. 

"Opanjkavanje vjerskih zajednica u Crnoj Gori pred međunarodnim diplomatama, i ničim argumentovano izmišljanje njihovog antidržavnog djelovanja, zarad dezinformisanja domaće i strane javnosti, nedjelo je ministra odbrane Raška Konjevića, koje zahtjeva neki vid sankcije i regulisanja ovakvog ponašanja visokog predstavnika državne vlasti", navodi se u saopštenju Mitropolije-crnogorsko primorske koje potpisuje advokat Zoran Lazarević.

Kaže da je riječ o Konjevićevoj neukusnoj potrebi za, kako kažu, dodvoravanjem pred inostranim adresama, "koja je ispod svakog nivoa diplomatskog dostojanstva".

"Na stranu i činjenica da nam je svima poznata anticrkvena, antisrpska i mrziteljska politika partije iz koje ovaj ministar dolazi. Ostaje nejasno, kome i kakvu korist mogu donijeti ovakve manipulacije i blamiranja crnogorskog ministra odbrane kada govori o "obavještajnoj strani jedne vjerske zajednice" i "političkom uticaju" nekakve "treće strane" koji navodno dolazi preko te vjerske zajednice", kazao je član Pravnog savjeta MCP.

Lazarević je istakao da se u Mitropoliji crnogorsko primorskoj pitaju ima li  Konjević dokaze za izrečene ocjene.

"A ako nema, šta ga onda motiviše da ovako ružno priča o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, ma koju da je imao na umu? Naravno ovo su pitanja postavljena na nivou principa, usmjerena na traženje zdravorazumskog i opšteobavezujućeg odgovora. Ozbiljan ministar, u ozbiljnoj zemlji bi morao na njih da odgovori. Njega, međutim, podsjećamo kako i ptice na grani znaju da je ovdje iznosio neistine na račun Srpske pravoslavne Crkve", dodao je Lazarević.

On smatra da bi bilo "neophodno da crkva i javnost saznaju radi li se ovdje o agendi Vlade u odnosu na crkvu".

"Ukoliko to nije stav Vlade, u šta želimo da vjerujemo, smatramo da bi bilo prirodno da se Vlada jasno i nedvosmisleno distancira od ovakvih izjava koje je ministar Konjević dao nastupajući kao Vladin zvaničnik. Uostalom, da ih je izgovorio u lično ime ili ispred svoje partije, ne bismo se time ni bavili", ocjenio je član Pravnog savjeta MCP.

Lazarević je imao je pitanje i za premijera Dritana Abazovića.

"Pitanje koje se postavlja samo od sebe: šta radi ovaj čovjek u, nominalno, proevropskoj i demokratskoj Vladi? Na koji način ovaj ministar, kao i onaj drugi, bivši predsjednik iste partije, širenjem nistina o Crkvi doprinose proklamovanim ciljevima Vlade iz ekspozea aktuelnog premijera o pomirenju, uklanjanju vještački stvaranih tenzija i poštovanju svih vjerskih zajednica", zaključio je Lazarević.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније