Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 07. 2022. 06:28 >> 06:46

PROBLEMI MJEŠTANA BOTUNA

Otrovna prašina i dalje čini život nemogućim

Sjeverni vjetar je, po ko zna koji put, raznio otrovnu prašinu sa bazena crvenog mulja Kombinata aluminijuma po imanjima mještana iz Botuna. Oni se već godinama bore s ovim problemom, ali ne nailaze na pomoć. Resorno ministarstvo je formiralo radnu grupu, koja će pokušati da nađe rješenje ovog ekološkog problema.

Otrovna prašina sa bazena crvenog mulja čini mještanima život nemogućim. Vlada je 2002.godine donijela odluku o iseljenju onih koji žive u direktnoj blizini. Međutim, greškom nadležnih institucija, porodica Stojanović ostala je da živi na tom mjestu.

"Za mene i moju porodicu niti ima pravde niti rješenja. Za sad. Svaki put trpimo, brišemo čistimo. Snalazimo se da preživimo. Svuda smo se obraćali, nema vrata na koje nismo pokucali, ali nigdje nismo dobili odgovor", priča mještanka Botuna Snežana Stojanović.

Već godinama, mještani ne mogu da se bave ni poljoprivredom.

"Svaka baba u Zetu zna da je sve ovo zatrovano. Piralen direktno kancerogen je pronađen u bunarskoj vodi porodice Terzić, dvije vrste u zemljištu. Direktno kancerogeno i pored toga opet ništa", kaže Radoslav Terzić.

"Kad je KAP došao mi smo imali pčele voćnjake vinograde bili smo ugledno domaćinstvo", navodi Snežana.

Na sve ove probleme godinama ukjazuju iz nevladinog sektora.

"Znamo koliki je uticaj na vode zemljište i vazduh tako da bi to trebalo da bude u fokusu jer cg jeste eko država i ne možemo da dopustimo ovakvu katastrrofu tako blizu nas", kazala je Anastasija Lalević iz NVO Green Home.

Komentar smo zatražili od resornog ministarstva. Kažu da su formirali radnu grupu čiji je zadatak da razmotri stanje na bazenima crvenog mulja i definiše korake u postupanju nadležnih institucija.

"Radna grupa je pripremila akcioni plan sa mjerama koje treba da budu sprovedene i ta inf će bii dostavljena vladi na razmatranje", navela je Almina Bučan iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema Zakonu o odgovornosti za štetu u životnoj sredini, vlasnik je dužan da bez odlaganja sprovede mjere kojima bi ih uklonio. Bazen crvenog mulja je u vlasništvu firme “Web kolektor”, a on se očigledno oglušio o ovu zakonsku normu.

Milica Kapa, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније