Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

22. 07. 2022. 13:37 >> 13:46
2

SKUPŠTINA DA RAZMATRA U PONEDJELJAK

Demokrate predložile usvajanje rezolucije o genocidu u Pivi i Velici

Klub poslanika Demokratske Crne Gore predložio je Skupštini Crne Gore usvajanje rezolucije o genocidu u Pivi i Velici i zatražio da se razmatra na sjednici parlamenta koja je zakazana za ponedjeljak.

Klub poslanika Demokrata je saopštio je da su to predložili na osnovu člana 92 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore, kao Dopunu dnevnog reda Osme sjednice Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2022. godini, koja je sazvana za 25. jul 2022. godine.

"Svjedoci smo ljudskog stradanja, stradanja koja su, kada govorimo o Pivi i Velici, odraz svega onoga što nije civilizacijska tekovina, i odraz onoga što uvijek i u svakom trenutku treba osuditi i učiniti sve da se odgovorna lica suoče sa pravdom. Demokrate su građankama i građanima Crne Gore predočili još prošle godine o kakvom je zločinu riječ, tačnije, prema nepobitnim informacijama, od strane nacifašističkih formacija na prostoru Pive, početkom juna 1943. monstruozno je ubijeno oko 1,290 civila, među kojima oko 550 djece, a u Velici, 28. jula 1944. godine, oko 550 civila, uključujući djecu i stara lica", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je "svaka riječ suvišna kada govorimo o ovakvim zločinima, o ovakvim stradanjima, posebno imajući u vidu da se radi o jednom od najsvirepijih nacifašističkih zločina koji su počinjeni na tlu naše zemlje u toku Drugog svjetskog rata".

Oni navode da, iako se vrijeme ne može vratiti niti umanjiti žal nakon nemilih događaja, "obavezu civilizacijsku, državničku, institucionalnu i naročito ljudsku, itekako imamo".

"Ako nekad institucije i država nisu bile dovoljno jake kada je riječ o zaštiti ljudskih prava, želimo da vjerujemo da sada jesu. Kada uzmemo u obzir da nijedan počinilac zločina nije zbog ovog nedjela izveden pred bilo koji domaći ili međunarodni sud, što je teško shvatiti, onda je potpuno jasno zašto svjedočimo nedovoljnom stepenu razumijevanja javnosti o pomenutim zločinima. Kao što smo govorili i ranije, isto smatramo i sada, Skupština Crne Gore, najviši zakonodavni organ, treba da da doprinos jačanju svijesti i razumijevanju okolnosti, prirode i posljedica ovog zločina", navode Demokrate.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније