Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

08. 08. 2022. 12:22 >> 12:19
2

MINISTARSTVO ODBRANE

Potrebe VCG nijesu u suprotnosti sa ekološkim standardima

Vojsci Crne Gore (VCG), države članice NATO-a koja treba da doprinosi kolektivnoj bezbjednosti, neophodna je vježbovno-strelišna prostorija, kazali su iz Ministarstva odbrane, navodeći da potrebe Vojske nijesu u suprotnosti sa ekološkim standardima.

Iz Ministarstva odbrane agenciji MINA su rekli da odluka da se na području Sinjajevine formira vježbovno-strelišna prostorija nije donijeta ni provizorno ni proizvoljno, niti preko noći.

„To je tema kojom se Ministarstvo odbrane i VCG bave već skoro deset godina, i sve je temeljno iskomunicirano sa svim relevantnim državnim institucijama“, naveli su iz tog Vladinog resora.

Iz Građanske inicijative (GI) Sačuvajmo Sinjajevinu agenciji MINA su kazali da, nakon predloga Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i inicijative Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), očekuju da Sinjajevina bude zaštićeno područje i da Odluka o vojnom poligonu bude ukinuta.

Milan Sekulović iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu rekao je da ekološka država ne uništava najveći i najvrijedniji pašnjak koji ima.

On je kazao da demokratska država poštuje volju naroda, koji je, kako je dodao, nebrojeno puta ponovio da neće vojni poligon na toj planini.

„Ne možemo govoriti o poštovanju evropskih vrijednosti, a da kršimo zahtjeve Evropske unije (EU), koja je jasno rekla da želi da se problem poligona na Sinjajevini riješi“, naveo je Sekulović.

On je podsjetio da je EU finansirala studiju koja je 2016. godine pokazala da Sinjajevina ispunjava sve uslove za regionalni park prirode.

„Sa obzirom i na podršku Ministarstva ekologije i ministarke Ane Novaković Đurović, kao i EPA-e i direktora Agencije Milana Gazdića, vjerujemo da opštine nemaju razloga da postupe suprotno svojim interesima i ne predlože da Sinjajevina bude zaštićeno područje“, naveo je Sekulović.

On je ocijenio da vojni poligon i zaštićeno područje ne mogu nikako koegzistirati zajedno.

GI Sačuvajmo Sinjajevinu, kako je naveo Sekulović, nastaviće da promoviše tu planinu kao teritoriju života, kao stočarsku i potencijalno turističku planinu.

„Svim sredstvima ćemo se boriti protiv vojnog poligona, jer ni po cijenu života nećemo dozvoliti da neko ubije naš izvor života. Zdrava i sačuvana Sinjajevina nema alternativu”, kazao je Sekulović.

Na pitanje da li očekuju da peticija koju su predali Vladi i Delegaciji EU podstakne da odluka o vojnom poligonu na Sinjajevini bude brzo ukinuta, on je odgovorio da vjeruju u to, jer im je na sastanku u Vladi rečeno da je većina ministara protiv vojnog poligona na Sinjajevini.

„Ministar odbrane, koji je jedini koji se zalaže za sumanuti plan bombardovanja Sinjajevine, trebalo bi da više misli o volji naroda, sa obzirom na to da tvrdi da je demokrata, a ne da ide kontra volji građana“, rekao je Sekulović.

Iz Ministarstva odbrane kazali su da ispituju i analiziraju sve mogućnosti.

»Prvi smo koji ne žele neprijatna iznenađenja jer vojnici i Vojska rade u javnom interesu, doprinose državi i građanima, a značajan je njihov doprinos i u izgradnji puteva i ostale infrastrukture«, istakli su iz Ministarstva.

Nedostatak poligona, kako su kazali iz tog Vladinog resora, stvara višestruke probleme.

Oni su rekli da se VCG oslanja na kapacitete poligona u susjedstvu, shodno dostupnim terminima, pa se i ciklusi obuke planiraju u skladu sa tim.

»Uglavnom su korišćeni poligoni u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, bez naknade, ali nastaju izuzetno visoki troškovi zbog transporta materijala i ljudstva, kao i finansijskih nadoknada vojnicima za rad u inostranstvu«, pojasnili su iz Ministarstva.

Sa druge strane, kako su rekli, u budućnosti će se vrlo vjerovatno morati plaćati i troškovi korišćenja tih poligona.

»Moramo konačno definisati i aktivirati prostor za realizaciju planiranih sadržaja obuke, vježbi i gađanja na teritoriji Crne Gore«, naveli su iz Ministarstva odbrane.

Oni su dodali da ne postoji zemlja članica NATO-a koja nema vježbovno strelišnu prostoriju, sa izuzetkom Islanda, koji nema Vojsku.

»VCG, države članice NATO-a koja treba da doprinosi kolektivnoj bezbjednosti, neophodna je vježbovno-strelišna prostorija, ako želimo spremnu i obučenu vojsku i njene jedinice«, istakli su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније