Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 09. 2022. 21:32 >> 21:29

LAZAREVIĆ - GJURČINOVSKI

Vojska CG i Oružane snage S. Makedonije posvećenje očuvanju stabilnosti regiona

Vojska Crne Gore i Oružane snage Republike Sjeverne Makedonije posvećene su očuvanju stabilnosti regiona, ali i spremne da doprinesu miru i bezbjednosti u svijetu jačanjem kapaciteta za odvraćanje i odbranu, kao odgovorne članice NATO, ocijenili su načelnici generalštabova VCG i OS Republike Sjeverne Makedonije, brigadni general Zoran Lazarević i general major Vasko Gjurčinovski, koji se nalazi u posjeti Crnoj Gori.

General Lazarević je istakao da je izuzetno zadovoljan dosadašnjom odbrambenom saradnjom dvije zemlje, izrazivši uvjerenje da će se ona intenzivirati u narednom periodu.

Kako navode u saopšenju Ministarstva odbrane, prvi čovjek Oružanih snaga Republike Sjeverne Makedonije istakao je da je posebno ponosan što se na Vojnoj akademiji u Skoplju još od 2010. školuju crnogorski kadeti, naglasivši da se vjeruje da su stečenim znanjem doprinijeli jačanju kapaciteta VCG.

Lazarević je kazao da je Crna Gora posvećena doprinosu NATO naporima u uspostavljanju mira i stabilnosti, kao i raspođele tereta, te nastavlja sa povećanjem izdvajanja za odbranu. U skladu s tim, već smo dostigli 20 odsto izdvajanja odbrambenog proračuna za potrebe modernizacije, dok ćemo u 2023. dostići minimum dva odsto BDP-a za odbrambenu potrošnju.

Takođe, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore istakao je da će se pripadnici VCG priključiti NATO borbenoj grupi u Bugarskoj, kako bi doprinijeli u aktivnostima "pojačane budnosti" (enchanced Viilance Activity – eVA).

On je osudio rusku agresiju na Ukrajinu, podsjetivši da su Ministarstvo odbrane i Vojska naše zemlje uputili višemilionsku pomoć toj napadnutoj zemlji u vidu borbene i neborbene opreme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније