Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г./А.М.

02. 03. 2023. 16:49 >> 17:23

BOŽOVIĆ

"Izgradnjom Arhitektonskog fakulteta gradimo i nas same"

Izgradnjom Arhitetonskog fakuleteta mi gradimo i nas same i uljepšavamo prostor oko nas, kazao je rektor Univerziteta Crne Gore dr Vladimir Božović na polaganju kamena temeljca za Arhitetonski fakultet.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je na polaganju kamena temeljca za rekonstrukciju i dogradnju zgrade Arhitektonskog fakulteta, da je ovo kamen temeljac za znanje i nauku u Crnu Goru.

"Studenti Arhitektonskog fakulteta i profesori zaslužuju da imaju adekvatan prostor. Ovo je kamen temeljac u znanje i u nauku u Crnoj Gori. Znanje je najveći kapital, i siguran sam da će studenti u novoj zgradi imati bolje ideje, i apelujem u ime Vlade da bolje čuvate prostor", kazao je Abazović.

Kazao je da se svako investiranje u nauku i u znanje vraća višestruko.

"Sve što budemo uložili u obrazovanje je investicija koja se vraća. Želim da vidim i velike infrastrukturne projekte u narednom periodu", kazao je Abazović. 

On je sa rektorom Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović i dekankom Arhitektonskog fakulteta prof. dr Svetlanom Perović  svečano položio kamen temeljac za rekonstrukciju i dogradnju Arhitektonskog fakulteta.

Planiranom rekonstrukcijom i dogradnjom, nakon 17 godina, Arhitektonski fakultet će proširi prostorne kapacitete sa postojećih 800 na oko 5.000 kvadrata. 

"Vlada je ovaj projekat podržala kroz Kapitalni budžet u vrijednosti od 3.5 miliona eura. Nakon sprovedenog postupka javne nabavke u prošloj godini, preko Uprave za kapitalne projekte, ovim svečanim događajem se označava početak radova  na realizaciji ovog projekta", piše u saopštenju. 

Ministar prosvjete Miomir Vojinović saopštio je da je Crna Gora zemlja u kojoj je obrazovanje jedan od prioriteta.

“Vlada je opredijelila značajna sredstva za rekonstrukciju i dogradnju Arhitektonskog fakulteta, od oko 3,5 miliona eura. Nakon 17 godina, konačno smo u prilici da proširimo kapacitete fakulteta sa postojećih 800 metara kvadratnih na pet hiljada metara kvadratnih”, saopštio je Vojinović.

On je kazao da je visoko obrazovanje okosnica svakog društva, kao i da kvalitet visokog obrazovanja direktno utiče na kvalitet ljudskih resursa u zemlji.

Rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović, naveo je da se na ovaj dan dugo čekalo.

“Prostor oko nas jeste slika nas samih. Izgradnjom ovog fakuleteta mi gradimo i nas same, uljepšavamo prostor oko nas. Tako izgledamo i tako se predstavljamo svijetu”, rekao je Božović.

On je kazao da polaganje kamena temeljca nesumnjivo dokazuje nekoliko puta isticanu izjavu da će Univerzitet postati veliko gradilište.

Podsjetio je da je i ranije isticao da će Univerzitet Crne Gore postati veliko gradilište.

„Ovaj čin nesumnjivo dokazuje i to. Iza vas je zgrada tehničkih fakulteta, izgrađena prije 50 godina. Služila je svojoj svrsi. To je čvorište naučnog, obrazovnog života Univerziteta Crne Gore. Vjerujemo da neko treba da pokrene inicijativu da toj zgradi konačno vratimo nekadašnji sjaj. Skoro smo sigurni da će to biti ova Vlada“, rekao je Božović.

Pred rukovodstvom Univerziteta Crne Gore je, kako je dodao, taj zadatak.

„Iduće godine slavimo 50 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore. Vjerujemo da je to taj trenutak kad treba da pokrenemo još jedan od najkrupnijih projekata koji se tiče infrastrukturnih zahvata na Univerzitetu“, naveo je Božović.

Dekanka Arhitektonskog fakulteta Svetlana Perović rekla je da projektantski koncept zgrade tog fakulteta do danas nije realizovan, iako je odavno verifikovan i više puta prilagođavan.

“Jasno je da koncept prostora nije prostor. Od koncepta do stvarnog prostora nerijetko je dug put a nekada, čini se, nigdje duži nego u Crnoj Gori, čak i kada je odavno ozvaničen kao prioritetan”, navela je Perović.

Ona je rekla da paradoksalno zvuči da se razvija kultura arhitektonskog obrazovanja, stvara se intelektualni kapital za planiranje i projektovanje prostora, a nemati sopstvenu kuću.

“Zahvalnost je veća što su se desili ljudi u Crnoj Gori, koji su na pozicijama odlučivanja a nemaju problem da u vrlo turbulentnoj realnosti prepoznaju važnost ovog trenutka i opredijele sredstva za nastavak prije više od deceniju i po započetog posla”, saopštila je Perović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније