Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

20. 03. 2023. 07:19   >>  07:19

DELEGACIJA VLADE U NjUJORKU

Poštovati ljudsko pravo na sigurnu vodu za piće

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković učestvovaće krajem marta na konferenciji Ujedinjenih nacija kako bi razgovarao na temu održivog razvoja i upravaljanja vodenim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva.

Kako je najavljeno iz Vlade, konferncija se organizuje kako bi učesnici razgovarali o srednjoročnom izvještajnom periodu o sprovođenju ciljeva Međunarodne decenije akcije „Voda za održivi razvoj (2018–2028)” u Njujorku u periodu od 22. do 24. marta.

“Međunarodna decenija akcije ima fokus na održivi razvoj i integrisano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva, implementaciju i promociju srodnih programa i projekata, kao i na unaprjeđenje saradnje i partnerstva na svim nivoima, kako bi se pomoglo u postizanju međunarodno dogovorenih ciljeva u vezi sa vodama, uključujući one sadržane u Agendi za održivi razvoj 2030. godine”, precizirano je u najavi tog događaja.

Konferencija će uključivati uvodnu i završnu sesiju, šest plenarnih sesija i pet interaktivnih dijaloga, kao i prateće događaje koje organizuju učesnici.

“To će rezultirati rezimeom postupaka predsjednika Generalne skupštine UN koji će biti uključen u zasijedanje Političkog foruma na visokom nivou UN o održivom razvoju (HLPF) 2023. godine.Teme su finalizovane za pet interaktivnih dijaloga”, piše u dokumentu.

Prva tema se odnosi na odnos vode i zdravlja, uključujući ljudska prava na sigurnu vodu za piće i sanitaciju, a druga na značaj vode za održivi razvoj - vrednovanje vode, veza voda - energija - hrana i održivi ekonomski i urbani razvoj, dok se treća odnosi na klimu, otpornost i životnu sredinu.

Četvrta tema je “Voda za saradnju” i tiče se prekogranične i međunarodne saradnje u oblasti voda, a peta se naziva “Dekada akcije za vodu: Ubrzavanje implementacije ciljeva Dekade, uključujući kroz Akcioni plan generalnog sekretara UN”.

“Teme ovih pet interaktivnih dijaloga zasnovane su na pet akceleratora Globalnog okvira za ubrzanje ciljeva održivog razvoja SDG 6, koji je pokrenuo UN-Water 2020. godine: finansiranje, podaci i informacije, razvoj kapaciteta, inovacije i upravljanje”, navodi se u najavi.

Konferencija će imati cilj da inspiriše učesnike da zajedno kreiraju „Agendu akcije za vodu“ kako bi pokrenuli napredak u pitanjima vode i sanitacije dugo u budućnosti.

Direktorat za vodoprivredu, između ostalog, sarađuje sa UN i drugim međunarodnim organizacijama u oblasti upravljanja vodama.

Skupština Crne Gore je donijela Zakon o potvrđivanju Konvencije o zaštiti i korišćenju prekograničnih vodotoka i međunarodnih jezera 2014. godine, kao i Zakon o potvrđivanju Konvencije o pravu neplovidbenih korišćenja međunarodnih vodotoka 2013. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније