Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Ј.

13. 04. 2023. 17:00 >> 17:19
1

DOGOVOR U UTORAK

Naredna sedmica ključna, uskoro povećanje zarada zaposlenima u RTCG

Naredne sedmice u Javnom servisu izmijeniće se finansijski plan i kolektivni ugovor, jer je to preduslov da bi radnici RTCG konačno dobili veće plate, za što je postignut sporazum između menadžmenta i dva sindikata. Ovo je saopšteno na sjednici Savjeta RTCG.

To tijelo pruža podršku da zaposleni u Javnom servisu što prije dobiju veće plate. Kažu da će se saglasiti sa svakom odlukom koju dva sindikata i menadžment donesu.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić podsjeća da je prošlo četiri mjeseca u pregovorima, ali smatra da to vrijeme nije uludo potrošeno.

“Imaćemo i veliki administartivni posao da uradimo, 740 novih ugovora o radu zaključujemo nakon što se donese rješenje. Optimista sam da ćemo naredne sedmice da postignemo dogovor. Imamo kolektivni ugovor koji nije usklađen sa Zakonom, probijeni su rokovi i moramo da postignemo dogovor sa sindikatima. Tražimo model i Vlada nam je olakšala predlogom da se povećaju plate za 20 odsto najugroženijima u ovoj kući, pa je važno da se napravi finansijski plan koji bi nam to omogućio ako bismo takvu mogućnost da iskoristimo” pojasnio je Raonić.

Postoje, kaže on, neka nova zanimanja koja će morati da budu uvedena u kolektivni ugovor.

“Mora se napraviti hijerarhija zanimanja, da se što prije krene sa potpisivanjem kolektivnog ugovora”, predlaže Raonić.

Milion eura koje se nalaze u budžetu Javnog servisa za ovu svrhu, neće ugroziti poslovanje, smatra generalni direktor RTCG, i kaže da se mora napraviti analiza finansijskih troškova.

Član Savjeta Filip Lazović pohvalio je što je postignut dogovor i što menadžment ima razumijevanja za zaposlene.

Predsjednica Sindikata zaposlenih RTCG Jadranka Drobnjak navela je da oni nijesu bili protiv da se poveća plata čak i menadžmentu ali da je Vlada sugerisala da se ne smije ići preko određenih koeficijenata i da se moraju držati toga.

“Povećanje smo tražili najviše za one sa srednjom školom, jer su oni u najtežem položaju, ali ukoliko se dese neka preklapanja koeficijenata onda ćemo to lako da “ispeglamo” i to nije problem. Čak 650 ljudi spada u grupu “D” i tu će biti nijanse u platama, a moramo da ispoštujemo hijerarhiju”, pojasnila je Drobnjak.

Navela je da su u sindikatu angažovali sudskog vještaka koji je obračunao koeficijente kako bi se uklopili u milion eura - novac koji je namijenjen za ovu svrhu.

Predsjednica reprezentativne organizacije sindikata RTCG Slavica Kruščić zadovoljna je što su skoro stigli do cilja.

“Imamo milion eura i moramo da “ispeglamo” novinarska zvanja, jer je to poziv gdje postoji mogućnost za napredvanjem, pa moramo da izdvojimo rukovodioca od zaposlenih da bi svi bili zadovoljni”, kazala je Kruščić.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније