Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ T.S. ]

19. 04. 2023. 09:47 >> 09:46
1

PRIMJER SKLADNOG SUŽIVOTA

U Beranama sinoć priređen zajednički iftar

U Beranama je sinoć priređen zajednički iftar u organizaciji Opštine Berane i Medžlisa Islamske zajednice u ovom gradu.

Zajedničkom iftaru su prisustvovali predsjednik opštine Berane Vuko Todorović, potpredsjednik Damjan Ćulafić, predsjednik SO Berane Novica Obradović, glavni beranski imam Rahim Muratović, predsjednik Islamske zajednice (IZ) u Beranama Elvir Ramčić, protojerej stavrofor Dragan Ristić, predstavnici lokalne uprave i zaposleni, predstavnici privrednog i društvenog života i vjernici islamske zajednice u Beranama.

Ovaj događaj je, kako je rečeno, samo jedan u nizu dobrih primjera skladnog suživota po kome je Berane poznato.

Predsjednik opštine Berane, Vuko Todorović, izrazio je zadovoljstvo što je nastavljena lijepa tradicija organizovanja zajedničkog iftara, nakon pauze zbog pandemije koronavirusa, i najavio da će i u narednim godinama Opština i IZ organizovati ovaj događaj.

“Smatram da je Berane lijep primjer skladnog multietničkog života i nema razloga da tako ne bude i ubuduće. Za vrijeme od kada sam na čelu Opštine, imamo dobar odnos sa Islamskom zajednicom, uz puno razumijevanje i uvažavanje od strane efendije Muratovića i novoizabranog predsjednika IZ Elvira Ramčića. I ubuduće ćemo biti tu da pomognemo IZ, da zajedničkim snagama mnogo toga uradimo”, kazao je Todorović.

Beranski imam Rahim Muratović naglasio je da je cilj ovog iftara zbližavanje, upoznavanje i druženje.

“Mi u Beranama živimo zajedno, u gradu imamo više konfesija i nacija, pijemo kahvu, pomažemo se u dobru i u zlu, tu smo jedni uz druge, ali malo znamo o običajima ili religiji našeg susjeda. Zato je ovo bila prilika da našim sugrađanima hrišćanske vjere ukažemo na ono što čuju sa naših minareta svakog dana. Želim da ovaj iftar bude večera našeg zbližavanja, upoznavanja jednih sa drugima, jer istu sudbinu dijelimo i često volim da kažem – braćo i sestre po Bogu, svi naši zajednički poslanici pozivaju na ljubav, slogu i mir”, naglasio je Muratović.

On je citirao, kako je kazao, njemu najdraži Kuranski ajet, „o ljudi, stvorio sam vas od jednog čovjeka i od jedne žene i podijelio sam vas na narode i plemena da biste se međusobno upoznavali, pomagali i sarađivali”.

Opština Berane je bila prva u Crnoj Gori kada je 2014. godine organizovala zajednički iftar. Kasnije su tu praksu preuzele i skoro sve druge opštine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније