Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Gradski portal ]

20. 07. 2023. 22:13 >> 22:15
2

DIREKTOR RTV NIKŠIĆ

Marković: Gradsku TV zaštititi, njegovati i CDM i Antenu

Direktor Media centra Goran Đurović juče je, zamoljen da prokomentariše najavljenu smjenu Savjeta Radio Televizije Podgorica, Gradsku televiziju optužio za širenje govora mržnje, piše Gradski portal.

Iako sa, kako piše u tekstu Gradskog portala, Đurović sa indignacijom odbija izrečene neutemeljene etikete, uredništvo Gradske Televizije je odlučilo da integralno objavi Đurovićevu izjavu koja, kako tvrde, "predstavlja nastavak besprizorne kampanje protiv ove medijske kuće pokrenute od strane Dritana Abazovića i političkih struktura na čijem je, formalno, čelu". 

Direktor Media centra, čija je supruga, piše Gradski portal, kao ministarka ekologije i prostornog planiranja, dio pomenute političke strukture, očito vjeruje, navodi se u tekstu Gradskog portala, da svaka kritika pojedinih poteza vladajuće većine, sve teže objašnjivih i Vašingtonu i Briselu, predstavlja govor mržnje.

Ni Đurović ni režim kojem je, kako se navodi u tekstu Gradskog portala, veoma blizak nikada nijesu ponudili niti jedan dokaz o tome da Gradska Televizija širi govor mržnje. Razlog je jasan, navode,: tog dokaza nema.

Kako piše u tekstu Gradskog portala, monstruoznu optužbu identičnu Đurovićevoj svojevremeno su, povodom jednog autorskog komentara na objavljenu vijest, iznijeli Vladimir Dajković i još jedno lice; te su optužbe kao neosnovane odbačene od strane nadležnog Tužilaštva.

Gradska Televizija će, najavili su iz ove medijske kuće, u narednom priodu pitati svoje sagovornike, ali i one koji su, "namjerno i smišljeno, odbijali da to budu, da li su u njihovim emisijama ikada prepoznali ono za šta ih optužuje direktor Media centra". 

Neosnovane su tvrdnje pojedinih zvaničnika da Gradska RTV propagira govor mržnje, ocijenio je direktor RTV Nikšić Nikola Marković.

Nije, kako kaže, uvijek na strani naše uređivačke politike, ali ističe da je Gradska RTV medij koji treba zaštititi baš zato što ima kritički stav prema vlasti.

„Kao neko ko je dugo godina vodio medij kog je bivša vlast optuživala za slične stvari, moram da kažem da političari često koriste tu terminologiju da bi zamaskirali svoj politički interes, a to je da utiču na medije. Često se nisam slagao sa uređivačkom politikom Gradske RTV, kao vjerovatno ni ona sa mojom, ali to je manje bitno. Ovdje je suština da medijima, njihovim analizom uređivačke politike, treba dominantno da se bavi struka, a ne politika jer politika uvijek ima skriveni cilj. Mi moramo da njegujemo medije poput CDM-a, Antene M i Gradske RTV, koji su kritički nastrojeni prema novoj vlasti, jer svaka vlast mora da ima svoga kontrolora“, objašnjava Marković.

Zvaničnici u Crnoj Gori, kada je riječ o odnosu prema medijima, služe se politikom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ocijenio je u Pressingu predsjednik Izvršnog odbora regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović.

„To je jednostavno politika Informera i Hepija. To su neku kulturni i politički obrasci koji pokušavaju političari koji su trenutno na vlasti ili su još malo na vlasti – da preslikaju na Crnu Goru. Dakle, obračun sa svim onim novinarima koji se drznu da postave pitanja. Apsolutno za njih nezavisno novinarstvo smatraju davanjem sebe, svoje ličnosti i svoje partije. Nisam nikada čuo bilo kakav govor mržnje. Bila su neugodna pitanja i meni lično, što je potpuno u redu, i drugim vašim sagovornicima. To je proces demorkatskog sazrijevanja na koji moraju da se naviknu oni koji sebe smatraju novim Napoleonima“, kazao je Božović.

Novinar iz Sarajeva, i čest gost u emisijama Gradske TV,Avdo Avdić kaže da ni gosti ni novinari Gradske RTV ne propagiraju govor mržnje.

"Ja govorim iz ličnog iskustva, iz onoga što sam vidio i čuo. Dakle, kada vas neki političar optuži da širite govor mržnje, a ako je taj političar na vlasti i ako kontroliše policijske agencije i neke druge obavještajne i sigurnosne agencije, onda znajte da ste u pravu i da ne širite govor mržnje“, poručuje Avdić.

U tekstu se tvrdi da uređivačka politika Gradske RTV nije po volji vladajućoj većini u Glavnom gradu.

Gradska vlast je uvrstila odlučivanje o daljoj sudbini Gradske RTV u dnevni red sjednice Skupštine Glavnog grada zakazane za 3. avgust.

Kažu da im je namjera da smijene Savjet, izaberu novi koji će imati u svom sastavu Ombusmana, i Gradsku RTV liše, kako kažu, političkog uticaja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније