Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

12. 09. 2023. 13:37 >> 13:37

INSTITUT ZA LjEKOVE

DRI dala pozitivno mišljenje na poslovanje CinMED-a

U Institutu za ljekove i medicinska sredstva ističu da je Državna revizorska institucija (DRI) dala pozitivno mišljenje na poslovanje te ustanove, a zamjerke koje su u medijima istaknute i ne daju realnu sliku izvještaja DRI, odnose se na izolovane slučajeve.

Kako ističu u reagovanju, DRI je dala pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju Instituta za prošlu godinu.

"Mišljenje DRI nikako ne bi moglo biti pozitivno da je u poslovanju Instituta bilo zloupotreba ili nezakonitog postupanja. Finansijskom revizijom je utvrđeno da je Godišnji finansijski izvještaj Instituta za 2022. godinu sastavljen i predstavljen na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja. Navedeno pozitivno mišljenje znači da je ukupno finansijsko poslovanje Instituta obavljano u skladu sa važećim zakonima, te da DRI nije imala ni jednu preporuku, odnosno uočenu nepravilnost. Uvidom u Izvještaj vidi se da je DRI Institutu samo skrenuo pažnju u jednom izolovanom slučaju prodaje rashodovanog, nefunkcionalnog automobila, kojom prilikom su sredstva od prodaje, namijenjena za humanitarne svrhe, uplaćena na račun Sindikata Instituta umjesto prvo na račun Instituta, a zatim sa tog računa na račun Sindikata", objašnjavaju u Institutu.

Dodaju da kada je u pitanju pravilnost poslovanja Instituta, DRI je dala uslovno mišljenje, što znači da su u pitanju preporuke tehničke prirode, odnosno manje nepravilnosti, za čije je korigovanje dat rok od šest mjeseci, na čemu Institut intenzivno radi.

"Primjera radi, Institut je zaključio ukupno tri ugovora o djelu, a preporuka DRI glasila je da je potrebno zaključiti drugu formu ugovora, što je već i korigovano i implementirano.
Naročito bismo istakli da nijesu na mjestu navodi koje se odnose na efikasnost rada Instituta, odnosno pogrešna interpretacija kada je u pitanju naša najvažnija nadležnost – odobravanje ljekova. Institut je za nepune dvije godine od promjene upravljačke strukture i izvršenih organizacionih promjena uspio da za minimum pet puta ubrza rješavanje zatečenih zahtjeva klijenata i pozicionira se kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu, kao izuzetno profesionalna i respektabilna institucija. Stoga zaslužujemo objektivan i fer pristup prilikom izvještavanja o našem radu", ističu u CinMED-u.

Ističu da Institut po prvi put od svog osnivanja 2009. godine obavlja sve svoje zakonske nadležnosti u zakonom propisanim rokovima, postigao je rekordne rezultate na zadovljstvo građana, klijenata i drugih aktera u zdravstvenom sistemu i može da služi kao primjer preporoda jedne institucije.

Efikasno poslovanje dovelo je do višemilionskih ušteda budžetskih sredstava opredjeljenih za zdravstvo, a kako navode, eksperti Instituta, mogu da pariraju svojim kolegama iz Evropske unije u procjeni kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti ljekova i medicinskih sredstava, te javnost apsolutno može imati povjerenje u kvalitet rada i poslovanja.

"Upravo i analiza koeficijenata zaposlenih u Institutu govori u prilog tome, s obzirom na to da se data preporuka odnosi samo na pojedina radna mjesta na koja su raspoređena lica sa srednjom stručnom spremom, a koja po mišljenju DRI zahtijevaju neznatno usaglašavanje sa koeficijentima utvrđenim za državne službenike. Napominjemo da je Institut nezavisan regulatorni organ koji se u potpunosti finansira od svog rada i nema apsolutno nikakve prihode iz budžeta Crne Gore, te je izuzet od primjene propisa koji se odnose na državne službenike i namještenike. U pogledu svih aspekata svoga poslovanja poštujemo zakonska ograničenja i pridržavamo se u cjelosti preporuka i mišljenja datog od strane resornog Ministarstva finansija koje je blagovremeno dostavljeno DRI u postupku revizije", navode u reagovanju.

Institut je, dodaju, preduzeo sve aktivnosti na korekciji manjih nepravilnosti u poslovanju.

"Molimo medije da uvaže značaj Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, kao institucije od krucijalne važnosti ne samo za naš zdravstveni sistem, već i za usaglašavanje ove oblasti zdravstva u postupku pristupanja Evropskoj uniji. Institut je, kao i do sada, otvoren prema javnosti i medijima za sve teme od interesa za javno zdravlje i njegovo poslovanje", zaključuju u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније