Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dragana Mrkić, TVCG ]

06. 11. 2023. 07:54 >> 07:54

DIGITALNI DERMATOSKOP U KCCG

Aparat daje signal da je došlo do promjene na koži

Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore odnedavno posjeduje digitalni dermoskop za mapiranje promjena na koži čitavog tijela. Što je dobro za identifikaciju melanoma, a ta bolest je nažalost u porastu konstantno.

"Sam aparat pohranjuje fotografije, stvara bazu podataka sa fotodokumentacijom za dalje praćenje pacijenta. Na kontrolnom pregledu sam aparat nam daje signal ukoliko je došlo do promjene nove pigmentne promjene na koži ili je uslijedila bilo kakva promjena u postojećim mladežima na koži. Kontrolni pregled se savjetuje za šest mjeseci, a potom i jedno godišnje. Da kažem da kod onih pacijenata, kod kojih je indikovano posebno praćenje mladeža, moguće je odraditi i ciljenu digitalnu dermoskopiju", kazala je u emsiji "Zdravo i bio" dermatovbenerolog-onkolog dr sci. med Ana Popović.

Dermoskopsko praćenje pigmentnih promjena je dragocjeno za identifikaciju bolesti u ranom stadijumu, ali i drugih nemelanomskih tumora kože.

"Slažu se sa mnom medicinski onkolozi da je melanom nekada bio rijetka bolest, ali praćenjem broja oboljelih danas sa sigurnošću navodimo činjenicu da je broj oboljelih od melanoma u stalnom porastu od polovine prošlog vijeka, tee da broj oboljelih raste znatno brže od bilo koje druge maligne bolesti. Svakako, povećana učestalost broja oboljelih od melanoma se može opravdati i svečesćom identifikacijom samog tumora, zahvaljujući prije svega vama medijima, zahvaljujući javno zdravstvenim kampanjama, podizanja svijesti i javnosti o značaju odlaska na dermoskopski pregled, ali i o značaju kontinuiranog praćenja pigmentnih promjena na koži", ističe doktorka Popović-

Pregled na ovom aparatu je vrlo važan za pacijente kod kojih postoji visok rizik za razvoj melanoma, posebno oni koji su već operisali melanom. Dermoskopsko praćenje se savjetuje onima koji imaju pozitivnu porodičnu istoriju bolesti.

"Studije nam ukazuju da 10-15% melanoma ima pozitivnu porodičnu istoriju melanoma, a isto tako da prisustvo melanoma kod srodnika prvog naslednog reda udvostručuje rizik za razvoj same bolesti. Ko bi imao korist i od dermoskopske evaluacije još, to su pacijenti koji imaju veliki broj nevusa, pa studije nam ukazuju da pacijenti sa više od 100 nevusa imaju 10 puta veći rizik za razvoj samog oboljenja. Takođe, korist od dermoskopske evaluacije imaće pacijenti koji imaju atipične nevuse, pacijenti koji su imunosuprimirani, kao i osobe koje su do 18. godine života imale opekotine od sunca, a pripadaju fototipu kože 1 ili 2", zaključuje sagovornica TVCG.

Pregled uz pomoć digitalnog dermatoskopa obavlja se u ambulanti i traje nekih 15 minuta. Vrlo je komforno, mogu se pregledati sve regije i to je još jedna od prednosti ovog aparata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније