Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

14. 02. 2024. 14:54 >> 14:54
Čitaj mi:

JUBILEJ

Pet decenija Univerziteta Crne Gore

Univerzitet Crne Gore, ugaoni kamen visokog obrazovanja, nauke i kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u Crnoj Gori, najveća akademska ustanova i jedini državni univerzitet, slavi jubilej – 50 godina postojanja, rada i razvoja, saopšteno je iz UCG.

Kako navode, iako je u galaksiji univerziteta – civilizacijskih svjetionika nauke, slobode istraživanja i širenja znanja – Univerzitet Crne Gore mlada zvijezda, njegova pojava u koordinatnom sistemu istorije Crne Gore izvjesno predstavlja tačku prekretnicu u postupku modernog oblikovanja i emancipacije crnogorskog društva.

"Vizija obrazovnog, privrednog i kulturnog razvoja Crne Gore očvrsla je kroz institucionalno zavještanje aprila 1974. godine. Tada su tri fakulteta, Ekonomski, Tehnički i Pravni, dvije više škole Pedagoška akademija i Viša pomorska škola i tri naučna instituta Istorijski, Poljoprivredni i Institut za biološka i medicinska istraživanja, usvojili Samoupravni sporazum o udruživanju u Univerzitet u Titogradu. Iz te iskre, za ovih pet decenija, razvila se snažna akademska porodica Univerziteta Crne Gore, koju danas čine 22 fakulteta i instituta, ali i desetine hiljada domaćih i stranih studenata. Upravo su to oni koji u Crnoj Gori i širom svijeta s ponosom prenose naučne istine i znanja, stečene na našem Univerzitetu", napisali su povodom jubileja.

Stoga, Univerzitet Crne Gore će svoj pedeseti rođendan proslaviti oživljavajući uspomene na pregnuća svojih osnivača, posebno ističući rezultate koji su uticali na napredak zajednice u cjelini.

"Istovremeno, u skladu sa suštinom svog imena, a na temelju sveobuhvatnosti datog društvenog zadatka u prostoru i vremenu, Univerzitet će osvjetliti i perspektive budućeg razvoja naše zemlje.U tom duhu, pod okriljem amblematičnog slogana FUTURUM, u 2024. godini ćemo organizovati veliki broj naučnih, kulturnih i umjetničkih programa, kroz koje će naši fakulteti, instituti i studentske organizacije predstaviti viziju i put smislenijeg i humanijeg života zajednice. U fusnotama političkog, socijalnog i ekonomskog života Crne Gore, nadamo da će takav poduhvat biti pročitan kao jedinstvena snaga Univerziteta da oplemeni i osnaži društveno biće zemlje, i time u potpunosti ispuni svoju istorijsku misiju", navodi se u saopštenju.

U ime onoga što je bio, što jeste i što će biti, poručuju, svojim sadašnjim i bivšim studentima, akademskom i neakademskom osoblju, ali i čitavoj crnogorskoj zajednici, Univerzitet Crne Gore čestita pedeset godina zajedničkog trajanja i stvaranja srećnije budućnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније