Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

04. 03. 2024. 11:54 >> 11:54
Čitaj mi:

LAKUŠIĆ

Radićemo na ublažavanju klimatskih promjena i uticaja čovjeka na izvorište Bolje sestre

Regionalni vodovod nastaviće da radi na procjeni podzemnih voda i mjera potrebnih za ublažavanje uticaja klimatskih promjena i destruktivnih aktivnosti koje je prouzrokovao čovjek, i na rehabilitaciji izvorišta Bolje sestare, koje se koristi za regionalno vodosnabdijevanje, kazao je predsjednik Odbora direktora tog preduzeća Zoran Lakušić.

On je na svom Fejsbuku napisao da je rad na procjeni podzemnih voda od izuzetne važnosti za održivo upravljanje izvorištem Bolje sestre i obezbjeđivanje kvalitetnog vodosnabdijevanja crnogorskog primorja.

"Utvrđivanje mjera za ublažavanje uticaja klimatskih promjena je takođe od izuzetne važnosti, pošto su vodni resursi osobito osetljivi na klimatske promjene. Ove mjere mogu uključivati poboljšanje upravljanja vodama, promjene u infrastrukturi, posebne protokole za eksploataciju vode i slično. Kroz rehabilitaciju koji je veoma važan proces, može se obnoviti i unaprijediti kvalitet i kapacitet izvorišta Bolje sestre, što će doprinijeti održivom vodosnabdijevanju crnogorskog primorja i zaštiti vodnih resursa u dugoročnom periodu", naveo je Lakušić.

Regionalni vodovod je, podsjeća, kompanija osnovana da obezbijedi pouzdano vodosnabdijevanje lokalnih vodovodnih preduzeća u šest opština koje se nalaze duž crnogorskog primorja.

"Izvor Bolje sestre na obali Skadarskog jezera je prirodni kraški izvor iz kojeg su prve kapi vode potekle prema crnogorskom primorju 2010. godine. Ovaj izvor je od izuzetnog značaja za stanovništvo, privredu i turizam Crne Gore. Regionalni vodovodni sistem je riješio akutni problem nestašice vode izazvan malim protokom priobalnih izvora na crnogorskom primorju u letnjim mjesecima, kada turistička sezona diktira maksimalne potrebe za vodom.
Zbog toga se ovaj projekat s pravom naziva 'projektom koji je promijenio Crnu Goru'. Mali i nesigurni zahvati na lokalnim izvorima obezbeđuju dio potrebne vode lokalnom stanovništvu", navodi se u objavi Lakušića na Fejsbuku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније