Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.S.

29. 03. 2024. 10:17 >> 12:08
Čitaj mi:

Blokada na putu Rožaje - Špiljani

Mještani traže zatvaranje i sanaciju deponije Mostina

Grupa građanskih aktivista iz Rožaja i stanovnika naselja u blizini divlje deponije Mostine u tom gradu, blokirali su na dva sata magistralni put prema graničnom prelazu Dračenovac, zahtijevajući zatvaranje i sanaciju ove crne ekološke tačke.

Jedan od organizatora Denis Murić, arhitekta u Skoplju, ocijenio je za Portal RTCG da je današnji protest uspio.

On je kazao da su se građani konačno probudili i da "više nema zaustavljanja".

"Poslije ovog skupa očekujemo da će se resorno ministarstvo na čelu sa ministrom Martinovićem odazvati i očekujemo hitan sastanak sa njim", rekao je Murić.

On je dodao da današnji protest potvrđuje da se može riješiti ovaj, kako je kazao, katastrofalni problem zajedničkim zalaganjem vlade, lokalne uprave i građana.

"Ukoliko ne bude nikakvog odgovora najavljujemo uskoro nova okupljanja sve do ispunjenja naših zahtjeva. Protest je uspješno protekao, zahvaljujemo se OB Rožaje na čelu sa komandirom Budimirom Koraćem i njegovom ekipom koji su se pobrinuli da sve prođe u najboljem redu", kazao je Murić.

Divlja deponija, ili kako se to kaže “privremeno odlagalište otpada”, formirana je prije 20 godina. Nalazi se odmah pored magistralnog puta koji iz Crne Gore vode prema Srbiji.

Na njoj je prema procjenama građana do sada odloženo oko 600 tona otpada svake vrste, pa i medicinskog, a lokalna uprava iz ovog grada svakodnevnim paljenjem oslobađa prostor za dalje odlaganje.

Dim i isparenja sa ove deponije ugrožavaju zdravlje stanovnika desetak naselja u njenoj blizini, a organizatori tvrde da je od kancera obolio veliki broj ljudi.

Otac i stric građanskog aktiviste Denisa Murića umrli su od kancera pluća.

Komunalno preduzeće iz Rožaja je neposredno pred početak protesta buldožerima raščišćavalo deponiju.

Deponija Mostine predstavlja međunarodni problem, jer otpad sa litica pada u rijeku Ibar odakle završava u jezero Ribarica, u Srbiji, koje pripada teritoriji Tutina.

Opština Tutin je zbog ovog problema još prije više godina tužila Opštinu Rožaje, o čemu je Portal RTCG pisao kada su organizatori prije dva dana najavili protest.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније