Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 09. 2014. 08:12 >> 08:11
47

AMFILOHIJE SMATRA

"Čirgilica" ubija duhovno biće CG

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije smatra da osnivanje Fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju predstavlja prekid kontinuiranog istorijskog, duhovnog, prosvjetnog i jezičkog bića Crne Gore.

 

Amfilohije je poručio da samo treba imati u vidu da su ove promjene koje se događaju u našoj kulturi, našem jeziku i prosvjeti zasnovane na okupaciji u vrijeme Prvog svjetskog rata.

„Otvaranje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa 'čirgilicom' na Cetinju, prestonom gradu Crne Gore, gdje se od vremena Crnojevića učio srpski jezik, predstavlja prekid kontinuiteta istorijskog, duhovnog, prosvjetnog i jezičkog bića Crne Gore. Protiv prava i pravde, taj po nazivu novokomponovi jezik (crnogorski jezik) uveden je nasilno u Ustav Crne Gore, a ako dolazi do takvih sudbinski radikalnih promjena, onda to treba da bude iz glave cijelog naroda“, kazao je Amfilohije za Dan.

On ističe da se Crnoj Gori početkom ovog vijeka dogodio ideološki projekat vlasti.

„I to ide, razvija se, i kao što je rekao jedan dobar hrvatski filolog, dolazi do prekida pamćenja da je sva naša civilizacija i desetovjekovna kultura pisana ćirilicom na srpskom jeziku. Takvo je i pitanje Fakulteta crnogorskog jezika i književnosti. On je tu, postoji sa čirgilicom, kako je ja zovem, novom azbukom koja prekida kontinuitet istorijskog, duhovnog, prosvjetnog i jezičkog bića Crne Gore. Pa neka im bude nazdravlje“, rekao je mitropolit.

 

Пратите нас на

Коментари47

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније