Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 04. 2013. 12:15 >> 12:16
13

ODNOS DRŽAVE I CRKVE

Amfilohije: SPC je bila državna crkva u Kraljevini CG

Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska je jedina crkva koja je opstala i svojom istorijom oblikovala Crnu Goru. Ona je bila državna crkva u vrijeme nezavisne Kraljevine Crne Gore, a i danas je ovdje prisutna, izjavio je mitropolit SPC Amfilohije.

On je to, kako prenosi Dan, rekao sinoć na raspravi o odnosu države i crkve održanoj u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

- Nastojali smo sve vrijeme da pomognemo nadležnim organima, Vladi, Ministarstvu pravde i ostalim institucijama da se pitanje odnosa države i crkve riješi na zdrav, savremen način, saglasan i drevnoj tradiciji, i međunarodnom pravu i ustrojstvu koje postoji u zemljama zapadne Evrope – dodao je mitropolit.

Amfilohije je kazao kako se nada da će se novim zakonom o crkvama i vjerskim zajednicama, čije se usvajanje najavljuje u septembru ove godine, prihvatiti naziv „crkve i vjerske zajednice“, jer je, kako kaže, za crkvu uvredljiv izraz samo „vjerske zajednice“.

On je kazao da Crna Gora do danas nije pravno regulisala odnose države i crkve, kao što je to prije 1700. godina uradio car Konstantim Milanskim ediktom. Prema njegovim riječima, načelno je to učinjeno Ustavom iz 2007. godine, ali bez donošenja ikakvog zakona o crkvama i vjerskim zajednicama.

- U Crnoj Gori su u posljednje dvije godine sklopljeni takozvani „temeljni ugovori“ između katoličke crkve i države Crne Gore, kao i sa islamskom i sa jevrejskom zajednicom – dodao je Amfilohije, naglašavajući da se nada da će se takvi ugovori sklopiti i sa SPC.

Osim mitropolita SPC u Crnoj Gori, na rasapravi su još vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, protojerej Velibog Džomić i profesor Bogoslovskog i Filozovskog fakulteta Bogoljub Šijaković.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније